Közélet

A magyarok jobb politikusokat érdemelnének – TGM sötét jövőt, káoszt jósol

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
Szerinte valójában nincsenek magyar pártok. A Fideszt már régen kiszervezte Orbán.

A Magyar Hang pénteki számában Tamás Gáspár Miklós lesújtó képet fest az ország morális, politikai, gazdasági helyzetéről. Az  interjúban azt mondja, el kell felejteni a magyar pártokat, azok nincsenek. Jobb- és baloldalon csak politikai érdekcsoportok vannak, de azoknak semmi közük a valódi politikai pluralizmushoz.

A filozófus szerint valójában a Fidesz sem létezik, Orbán Viktor, mint zavaró elemet a mozgalmat már rég kikapcsolta, jelenleg

 a pártot az államapparátus és az álüzleti »mélyállam« kombinációja jelenti.

Az orbáni „mélyállam” beágyazottsága miatt esélytelen, morálisan pedig elfogadhatatlan lenne, ha a jogállamiság maradékainak  fölfüggesztésével, elszámoltatással akarna jogállamot teremteni az ellenzék. Békés körülmények között viszont más, mint Orbán-színezetű kormányzás aligha lehetséges – tette hozzá TGM.

„Tömeggyilkos kormány” kontra „halálpárti ellenzék”, ezt kapják a politikától a magyar nép,

amelyet jobbfajta embereknek kellene képviselnük.

Ehhez a csalódott magyaroknak magukat kellene megszerveznük, amihez nincs sok kedvük, amit érthetőnek, de tragikusnak tart.

Tamás Gáspár Miklós most megjelent sikerkönyvéről, az Antitézis címűről azt mondja, reméli olvassák kormánypártiak is, el tudnak tekinteni attól, hogy a szerző szemben áll a rendszerükkel ami egyébként a

konzervatizmusnak árt a legjobban, mert – a maga rögtönzött parancsolgatásaival – nem tisztelheti és nem értheti a hagyományt.

A filozófus szerint tágabb térségünkben sincs esély a nagylelkűbb, jóindulatúbb politika kibontakozására, így indokolt a melankólia.

Sötét időkre, összevisszaságra, civiliációs krízisekre

számít. A jövőben mindenki magára lesz utalva, a régmúlt olyan „társadalmi figurációira”, mint az egyházak, a munkásmozgalom nem, márpedig

az a hely, ahol mindenki csak magára számíthat, nem társadalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik