Közélet koronavírus

Török Gábor: A Fidesznek Dobrev Klára lenne a lottóötös

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Szerinte jövőre egy „egyfejű sárkány fog megküzdeni egy többfejű sárkánnyal, és a politikában az egyfejűek sokkal hatékonyabbak”.

A csütörtökön megjelent Magyar Narancsban a politikai elemző azt mondja, nem tudná megtippelni a győztest, ha most vasárnap lenne a választás. Török Gábornak fogalma sincs, mit hoz a következő egy év. Szerinte csak az biztos, hogy 2022-ben – 2010 óta először – lesz tét, „az ellenfél feljött a pályára, így lesz mérkőzés is”, de ezt nem szabad túlértékelni.

Még a Fidesz az esélyes. Úgy fogalmaz:

a 2022-es választást az ellenzék nem tudja megnyerni, de a kormány azért el tudja veszíteni.

Török Gábor szerint az ellenzék komoly versenyhátrányból vág neki 2022-nek.

Ráadásul egy egyfejű sárkány fog megküzdeni egy többfejű sárkánnyal, és a politikában az egyfejűek sokkal hatékonyabbak.

Ugyanakkor a kormánypártnak nagy veszélyforrás, hogy a pandémia elvette a kellemes gazdasági környezetet, a korábbiaktól eltérően nem a Fidesz tematizálja majd a közbeszédet. A kampányt „a járvány- és válságkezelés fogja meghatározni”.

A migrációval, a rezsicsökkentéssel szemben az ellenzék nem tudott sikeresen érvelni, míg a járvány alatti kormányzati teljesítmény ad muníciót számára, a kormány mellett lesz esélye felépíteni saját narratíváját.

Török Gábor szerint a két nagy választói tömb mérete hasonló, kis dolgok dönthetnek 2022-ben, sok a bizonytalanság még az sem egyértelmű, hogy az ellenzéki előválasztás segít vagy rombol. 

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekről azt mondja, Jakab Péter látványos megerősödése dacára, szerinte végül Dobrev Klára és Karácsony Gergely is elindul az előválasztáson.

Elárulja, időnként „van szerencséje” beszélni a kormány közelében mozgó emberekkel. Szerinte a Fideszben a három jelölt közül

nemcsak Dobrev Klára neve merül fel lottóötösként, hanem sokszor Jakab Péteré is, (…) Kétségtelen, olyat még soha nem halottam fideszes körökből, hogy Karácsony Gergely lenne számukra az ideális ellenfél. (…) Az reális, hogy Dobrev Klára győzelme lenne a legjobb a Fidesznek, az ő jelöltsége hozná legnehezebb helyzetbe az ellenzéki együttműködést. (…) Az ellenzéknek bizonyos értelemben az lenne a legjobb, ha össze tudnák gyúrni Karácsony Gergelyt és Jakab Pétert.

Kapcsolódó
Telex: Dobrev és Karácsony is indulni fog az előválasztáson
Dobrev napokon belül bejelenti, Karácsony még kivár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik