Közélet

Magyar-belarusz üzleti tanácsot hoznak létre

AFP
AFP

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerdán magyar-belarusz üzleti fórumot rendezett, melynek meghirdetett témái  „a fehérorosz gazdasági helyzet, üzleti lehetőségek, a Stadler Magyarország Kft. és a Bábolna Tetra Kft. tapasztalatai” voltak.

A belarusz állami hírügynökség (BelTA) beszámolója szerint a fórumon a két ország több mint 80 vállalatának képviselői vettek részt, és egy magyar-belarusz közös üzleti tanács létrehozásáról is döntés született, élénkítendő a kélt ország közötti együttműködést.

A fórum résztvevői kijelentették, hogy a belarusz-magyar kereskedelmi kapcsolatok jelenleg is aktívak, de azok fokozása, az import- és exportválaszték bővítése, valamint a kölcsönös befektetések növelése jelentős potenciállal bír.

A beszámoló szerint Fehéroroszország és Magyarország közötti kereskedelem a világjárvány idején is jól működött, 2020-ban mintegy 71 milliárd forintot tett ki a forgalom. Fehéroroszország legnagyobb exporttermékei közé tartoznak a vasúti kocsik, a műtrágya, a rétegelt lemez, az autók és traktorok alkatrészei, valamint a bútorok.  2020-ban Magyarország 412 belarusz traktort vásárolt több mint kétmilliárd forint értékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik