Közélet

Ufó magazin, gólöröm, kézimunka – a szerelemről olvasó Kövér László nagy elődei

Szabó Tímea / Facebook
Szabó Tímea / Facebook

Szerelem, szeretet és szexualitás – ezekről olvasgatott Kövér László szavazás idején, tudtuk meg Szabó Tímea keddi fényképéből, a morózus házelnök azonban korántsem az első, aki valami szórakoztatóbb dologgal üti el az időt a parlamenti munka helyett az Országgyűlésben.

A rendszerváltás után többször is kritizálták amiatt a képviselőket, hogy olvasgatnak az ülésteremben, 1998-ban például a levelező rovatban így méltatlankodott emiatt a Napi Magyarország egyik olvasója:

Nézem a közvetítést. Mellém ül kisiskolás unokám. Nézi ő is, s egyszer csak megkérdezi: a Parlament munkahely? Miért kérded? Mert újságot olvasnak a bácsik. Ahogy elnéztem a beszélő mellett, látom én is, hogy az egyik képviselő szedi szét a Hócipőt lapjaira, hogy jusson mindenkinek.

Akadtak aztán még a Hócipőnél is érdekesebb választások: 2011-ben a Hvg fotósa az Ufó magazin tanulmányozás közben örökítette meg Wittner Máriát, egy évvel korábban a Bors szerint az MSZP-s Tukacs István Az ötödik Sally című regényben mélyedt el (a kép sajnos már nem érhető el), 2012-ben pedig párttársa, Tóth József ugyancsak a könyvet részesítette előnyben a napi sajtó helyett.

Persze a képviselők ma már inkább a telefonjukat, a tabletjüket vagy a laptopjukat böngészik, így nehezebb kiszúrni, hogy éppen mi vonja el a figyelmüket, kivéve, ha mondjuk kitör belőlük a gólöröm, mint Mirkóczki Ádámból és Z. Kárpát Dánielből a 2012-es foci-Eb angol-francia meccse (mellesleg Schiffer András felszólalása) közben.

Érdekes adalék, hogy ugyanebben az évben akkori jobbikos párttársuk, Dúró Dóra szólalt fel ekképpen: „Szeretnék arról is szólni, hogy mi az, ami az Országgyűlés méltóságát sérti, hiszen a törvényjavaslat szeretné – legalábbis látszólag – rendezni a viselkedési szabályokat is. Ennek kapcsán egy életképet vázolok fel önöknek, miszerint itt, az Országgyűlésben rendszeresen előfordul, hogy egyes képviselők esznek, zenét hallgatnak vagy akár focimeccset néznek, sőt van, aki a fogsorát is kiveszi és itt tisztogatja, vagy a műemlék-hamutartókban nyomják el a cigicsikküket, vagy pedig ittasan szólalnak fel, mint ahogyan ezt Szanyi Tibor megtette.”

A meccsnézésnél akadtak korábban nőiesebb elfoglaltságok is, mint például – ugyancsak a Bors szerintLamperth Mónika körömvágása, vagy éppen Kaufer Virág kézimunkázása. Az LMP egykori képviselője utóbb ki is fejtette, miért tartotta helyénvalónak, hogy megkössön egy sapkát a szakképzési törvény vitája alatt. „Az ilyen mesterségeknek helye van a nemzet házában, sokkal inkább mint bulvárlapoknak vagy a Ház vezetősége által jóváhagyott férfimagazinoknak” – érvelt többek között.

A néhai Péli Tamás festőművész és MSZP-s képviselő ugyancsak bevitte másik mesterségét a parlamentbe, még 1993-ban.

Népszava / Arcanum

A legjellemzőbb parlamenti tevékenység a politizáláson kívül azonban a szunyókálás.

Az SZDSZ-es Kis Zoltán álom és ébrenlét közötti vitorlázásáról például valóságos kis novellát írt a Kurír tudósítója 1997-ben.

A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára tegnap hihetetlenül álmos volt, alig bírta nyitva tartani a szemét. Szerencsére nem volt szükséges aktivizálódnia, hiszen főnöke, Nagy Frigyes ott ült miniszteri székében a parlamentben. Így hát Kis Zoltán nyugodtan szunyókálhatott a helyén. Kissé félre is csúszott a nyakkendője, amelyet alpakka hatású szürke öltönyéhez viselt, ám az apró szépséghiba remekül harmonizált bájosan kócos, elfeküdt hajával és olimpiai karikás szemével. Felváltva aludt a karjára borulva és bambult a semmibe. Majd hirtelen felugrott, s hosszas ki-be szaladgálásba fogott. Úgy tűnt, ettől felébredt, mert amikor végleg visszatért, több, köztük ellenzéki képviselőtársával is pusmogott. Egy idő után azonban felülkerekedett az álomkór: nyűgösködött, ásítozott, s végül karjáta hajtott fejjel elaludt.

Ugyancsak heroikus küzdelmet folyatott az álom ellen Fónagy János 2018-ban Rétvári Bence felszólalása közben,

a szintén fideszes Varga Istvánt pedig 2013-ban nyomta el a buzgóság Cser-Palkovics András beszéde alatt, miközben épp a saját felszólalására várt.

A 2019-ben látványos politikai harakirit elkövető Varga amúgy rutinos elalvónak számít, hiszen mint az eset után a Borsnak bevallotta:

1994-ben is hunytam egyszer már.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik