Közélet koronavírus

A sok oltás miatt késhet a védettségi igazolvány kiadása

24.hu
24.hu

Európában a harmadik hullám leszálló szakában vagyunk, eredményes küzdelem folyik, főként a védőoltásoknak köszönhetően – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Magyarországon rendelkezésre áll annyi védőoltás, hogy minden regisztráltat beoltsanak, védetté tegyenek a fertőzés súlyos szövődményével szemben.

Minden vakcinatípus rendelkezésre áll a héten. Bárki foglalhat időpontot e hét szerdáig, de csak a kínai oltásra. Arra biztat mindenkit, hogy éljenek a lehetőséggel. A vakcina beoltását követően nem azonnal alakul ki a védettség.

A héten még számos vakcinaszállítmány érkezett és érkezik:

  • Ma jött 480 ezer adag Szputnyik, ebből 200 ezer első oltásra alkalmas, 280 ezer második
  • 355 ezer adag Pfizer érkezett meg ma.
  • AstraZenecából 19 ezer adag érkezik ma.
  • A héten 324 ezer adag AstraZeneca érkezik még.

Nemsokára elérkezünk oda, hogy bárki számára elérhető a vakcina, most már csak az egyéneken múlik, hogy ki veszi fel az oltást – fogalmazott.

Védettségi igazolvány: előfordulhat, hogy ezekben a napokban, amikor nagy hajrá van a védőoltások beadásánál, többen nem kapják meg a védettségi igazolványt. Ez azért lehet, mert kicsit késedelmet szenved az oltás felvételének a rögzítése. Ha valakinek bármi problémája támad, mert nem kapja meg az igazolványt, az az ügyfélkapun keresztül jelezze a problémát, de a kormányhivatalok ügyfélszolgálatain is megteheti ezt.

Azt kéri, hogy mindenki menjen el a második oltásra, akit már beoltottak az első dózissal. A vakcinától remélt védettség csak a második oltás után alakul ki teljesen.

Örül Müller Cecília, hogy újra emelkedett azoknak az aránya, akik szeretnék beoltatni magukat. Most már a megkérdezettek 62 százaléka válaszolt úgy a KSH felmérése alapján, hogy oltáspárti, szeretné felvenni az oltást.

Állította, hogy minden, hazánkban alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos.

Továbbra is kedvezően alakulnak a fertőzöttségi adatok.

Nem tervezik felkínálni azt a lehetőséget, hogy a második oltás másfajta vakcinával történjen, mint az első oltás.

Még nem mutatták ki Magyarországon az indiai mutáns vírust, állította az országos tiszti főorvos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik