Közélet

Hableány-tragédia: először vetítették le hanggal a hajóbaleset legmegrázóbb felvételét

Marjai János/24.hu
Marjai János/24.hu

Kedden a Fővárosi Törvényszéken folytatódott a Hableány-hajóbaleset tárgyalása (az ügyet a Pesti Központi Bíróság tárgyalja, de az üléseket a törvényszék épületében tartják), ahol több felvételt is hanggal vetítettek le. Köztük azt is, amelyiket egy amerikai turista készített a Viking Sigyn hajóorrából, közvetlenül a baleset előtt – írja a Telex.

A videón jól hallható, ahogy a Viking utasai egyre hangosabban azt kiabálják angolul,

Istenem, itt egy hajó! Istenem, istenem!

Mint írják, az igazságügyi szakértők szerint a Viking Sigyn kapitányának ebben a szituációban tudnia kellett, hogy ütközni fognak. A baleset pedig akkor sem lett volna elkerülhető, ha a szállodahajó vagy a Hableány csökkentette volna a sebességét. A szakértő arra a kérdésre azonban nem tudott válaszolni, mekkora távolságnak kellett volna lennie a két hajó között, hogy ne ütközzenek össze. Az viszont szerintük biztos, hogy a balesetet úgy sem lehetett volna elkerülni, ha a Hableány kapitánya hirtelen jobbra kormányozza a hajót, mert

ilyenkor a hajótest fara mozdul el először, és akkor az ment volna neki a Vikingnek

magyarázták.

A cikk szerint Németh Leona tanácselnök a felvételek levetítése után újra leszögezte, hogy a Hableány kapitányának a felelősségét nem fogják vizsgálni. Korábban emiatt heves szóváltásba került a Viking kapitányának védőjével. Tóth M. Gábor szerint ugyanis, ha a sértetti közrehatás megállapítható, annak igenis van jelentősége. „Egészen döbbenetes, hogy a sértetti közrehatást nem bír relevanciával”, mondta a védő. A bíró erre azt válaszolta, hogy ő nem is állított ilyet. „Arra viszont nem fogunk bizonyítást lefolytatni, hogy ez a hajó miért közlekedett május 29-én, ilyen időjárási viszonyok között?” – zárta le a vitát akkor a tanácselnök.

A Hableány sétahajó és a Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én ütközött a Dunán. A városnéző sétahajó nagyjából 30 másodperc alatt teljesen elsüllyedt. Fedélzetén 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A hatóságok 27 áldozat holttestét találták meg, a balesetet hét koreai turista élte túl.

Kapcsolódó
Nemsokára elkészül a Hableány-tragédia emlékműve
A Margit híd pesti hídfőjéhez tervezett emlékmű főbb elemei már a hétvégén a helyükre kerültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik