Közélet

Demeter Szilárdék is a Diákváros területének egy részét nézték ki maguknak

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI

A kínai egyetem mellett a Budai várból kitelepítendő Széchényi Könyvtárnak és más kulturális intézményeknek is a Diákvárosban és környékén keresnének új helyet – erősítette meg a Népszavának Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója. Ez azt jelenti, hogy nem csak a nagy vitákat kiváltó Fudan egyetem vinne a főváros által támogatott Diákvárosnak szánt területből, hanem Demeter Szilárd víziója is.

A kínai Fudan Egyetem Budapesti kampuszának idetelepítése az elmúlt hetekben amúgy is vihart kavart idehaza. A főpolgármester és ellenzéki vezetésű kerületi polgármesterek tiltakoznak a kormány tervei ellen, mondván, az egyetemisták, főiskolások elhelyezését megkönnyítő Diákváros tervét veri keresztbe a kínai egyetem projejtje – amelyre ráadásul a magyar kormány fog forintban számolva százmilliárdokat áldozni, miközben kínai vállalat kínai munkásokat alkalmazva fogja felépíteni az épületeket. A kormány a múlt héten el is rendelte, hogy legyen mielőbb stratégiai megállapodás a Fudan Egyetemmel.

A Fudan Egyetemnek helyt adó terület déli csücskét eleve kulturális célokra szánták. Itt épülhetne fel a PIM főigazgatójának álma – a Széchényi könyvtár mellett a Nemzeti Filmintézetet, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet (OSZMI), illetve ezek csatolt intézményeit magába foglaló – „edukációs-kulturális erőtér” vagy legalábbis egy része – írja a lap.

Épp az imént egyeztettünk a Budapesti Fejlesztési Központtal (BFK), akik előkészítik a projektet. Jelen pillanatban az igényelt négyzetméterszámot tudjuk megadni, illetve azokat a szakmai koncepciókat, amelyekből a tervezők megérthetik, hogy a két – hozzám tartozó – intézmény (OSZK és OSZMI) mit szeretne jövőképként. Mindkét intézmény esetében az ott dolgozókra, illetve vezetőkre bíztam, hogy álmodják meg tudásuk szerint a lehető legjobb, világszínvonalú szakmai koncepciót. Bízom bennük, képesek erre. Minden más (terület, tervpályázat, megvalósítási ütemterv stb.) a BFK és a kormány döntési kompetenciája

– válaszolta Demeter Szilárd a lapnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik