Közélet

400 helyett 4100 hordónyi radioaktív hulladékot szállítanának át az országon

Sóki Tamás / MTI
Sóki Tamás / MTI

Kis- és közepes intenzitású radioaktív hulladékot szállítanak át Püspökszilágyról Bátaapátiba, hogy végleges elhelyezést biztosítsanak nekik. Tavaly decemberben még csak 400-500 hordónyi hulladékról beszélt a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló fióktelep-vezetője, a Baranya Megyei Kormányhivatal engedélye szerint most 4100 darab 200 literes hordóról van már szó – írta meg az Átlátszó. A 4100 hordó összesen 820 köbméter szemetet tesz ki.

A Püspökszilágy és Kisnémedi közé épült Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) a mai napig üzemel, feladata a nem atomerőművi, kis és közepes aktivitású intézményi eredetű hulladékok kezelése és tárolása. A létesítmény üzemi épületében fogadják és dolgozzák fel a radioaktív hulladékot, amit a pinceszinti tárolótéren lévő átmeneti tárolókban és csőkutakban tárolnak. Az RHFT kültéri tárolóiban véglegesen 5040 m3 radioaktív hulladék helyezhető el, míg az üzemi épületben lévő átmeneti tárolókban mintegy 300 m3 hulladék átmeneti tárolására van lehetőség.

Az Átlátszó szerint a tárolókkal kapcsolatban már 2 éve felmerült, hogy vajon 30-40 éve megfelelően dokumentálták-e a Püspökszilágyra kerülő hulladékok fajtáját, és tényleg az van-e a tárolókban, ami a nyilvántartásokban szerepel.  Emellett kiderült, hogy a hulladékok csomagolásával is lehetnek problémák: hivatalos dokumentumok támasztották alá, hogy korábban bizonyos hulladékokat nejlonzsákokba tettek, ami nem igazán időtálló és korszerű módszer a radioaktív hulladékok csomagolására. Az RHK 2017 óta három szakaszban teszi biztonságosabbá a tárolót, ennek második eleme a hulladék kitermelése és kezelése, míg a harmadik a medencék lezárása lesz.

Heti 1-2 szállítás

A Biztonságnövelő Program része, hogy a püspökszilágyi létesítményből jelentős mennyiségű radioaktív hulladékot vinnének át a Baranya és Tolna megye határán fekvő Bátaapátiba. Az itt található Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (RHK)  földalatti kamrája 2012-ben nyílt meg. A létesítményeket üzemeltető RHK nemrég kérelmet nyújtott be az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) a Bátaapátiban található tároló üzemeltetési engedélyének módosítása iránt, hogy a tároló medencékből visszatermelt, valamint az átmeneti tárolóban tárolt intézményi eredetű püspökszilágyi radioaktív hulladékok egy részét az NRHT-ban helyezhessék el véglegesen.

A Baranya Megyei Kormányhivatal által kiadott környezetvédelmi engedélyben ettől jócskán eltérő adatok szerepelnek. Ebben az áll, hogy: 4100 hordó, 820 m3 radioaktív hulladék átszállítását tervezik Püspökszilágyról Bátaapátiba. Ez a kormányhivatal szerint évente nagyjából 95 szállítási alkalmat jelentene, azaz heti szinten 1-2 szállítást. Pedig korábban egészen más nagyságrendről volt szó: dr. Radó Krisztián, az NRHT megbízott fióktelep-vezetője 2020 decemberében még azt állította, hogy a tervek szerint 400-500 darab 200 literes hordót vinnének át a K2-es tárolóba Püspökszilágyról Bátaapátiba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik