Közélet

Matolcsy: A cél a KIDSzingChi.hu felnevelése

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

A Növekedés.hun jelent meg Matolcsy György jegybankelnök legújabb véleménycikke, amelyben egyebek mellett arról ír, hogy „Magyarország fenntartható felzárkózásának mintái már nem Nyugaton, hanem Keleten működnek, ezen belül Kelet-Ázsiában és a Közel-Keleten találhatóak.”

Úgy látja: Magyarországnak, a V4 országoknak, sőt a kelet-közép-európai térség kilenc országának vigyázó szemét „nem Nyugatra, hanem Keletre érdemes vetnie azért, hogy a következő évtizedekben megtalálja saját sikeres felzárkózásának receptjét.” Szerinte a pandémia idején kiderülti, hogy azok a keleti országok kezelik a legjobban a járványt, amelyek a megelőző évtizedekben a legsikeresebbek voltak a gazdaság, az innováció és a versenyképesség területein.

2021-re megértettük, hogy ez nem véletlen: a nyugati gazdasági és társadalmi modellek már kevésbé sikeresek, mint a keletiek

– fogalmaz. Az MNB elnöke azt is levezeti, hogy miért nem építhetünk az új európai mintákra: Észtország sikere bíztató, de több egyedi forrásból táplálkozik, például nem örököltek szovjet adósságot. Írország kitűnő teljesítményét nem lehet elválasztani több tízmillió amerikai ír rokonszenvétől és befektetésétől. Csehország rendelkezik egy láthatatlan társadalmi tőkével, ami az erős középosztály történelmi öröksége. Matolcsy szerint pedig „ennél sokkal több sikert ígérő európai országot még nem lehet felsorolni, a többi – velünk együtt – legfeljebb bíztató kísérletnek nevezhető.”

Engrit

Érvelése szerint az Egyesült Államok sem lehet egy mai sikeres európai felzárkózás iránytűje, mivel„  az USA nagymértékben támaszkodhat – éppen saját sikerei nyomán – olyan óriási felhalmozott erőforrásokra, amelyek egyetlen európai ország számára sem érhetőek el.”

Szavai szerint a válasz meglepően egyszerű arra a kérdésre, hogy miért lehet Kelet a sikeres felzárkózási minták forrása?

Ezek a kelet-ázsiai és közel-keleti sikerek döntően szellemi forrásokat használnak és nem az anyagiakat. Vagy nem örököltek felhalmozott anyagi vagyont, vagy nincs különleges, közvetlenül felhasználható természeti kincsük, de az anyagi siker mindenképpen szellemi forrásokból származik

– írja, majd felsorolja keleti példa közös szellemi forrásait, például a víziót, a jövőkép mögötti erős értékrendet, a hagyományos és a modern okos ötvözését, az új technológiák állandó kutatását, a világszínvonalú oktatást és a tehetség korai felismerését.

Legyen hát célunk egy olyan új európai oroszlán csapat felnevelése, amelyben minket KIDSzingChi.hu névvel illetnek, ami egy új nyelv, az Engkrit (English+szanszkrit) szótárában «A magyar kölyök oroszlán ereje» címszó alatt található

– fogalmaz Matolcsy György.

Kapcsolódó
Újabb százmilliós festményvásárlás a jegybank cégénél
A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank érdekeltsége eddig több milliárd forint közpénzt fordított műalkotásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik