Közélet

Póta György: Amíg a közösségbe járó gyerekek fertőzhetnek, nem lehet megszabadulni a járványtól

Amíg a közösségbe járó gyerekek fertőzhetnek, nem lehet megszabadulni a járványtól – közölte Póta György az ATV Start című műsorában. A gyerekorvos úgy véli, legalább 10-14 nap kell ahhoz, hogy a statisztikákban megmutatkozzon az, hogyan változik a gyerekek megbetegedésének száma.

Azt nem lehet tudni, hogy egy gyerek lehet-e szuperfertőző. Erről akkor lehetne tudni, ha a kontaktkutatásokat korábban végigvezették volna. Azt látjuk, hogy alapvetően inkább a 10 évnél idősebbek betegednek meg és jelennek meg a statisztikákban, bár már van bőséggel óvodás gyerek is, aki elkapta a koronavírust

– mondta Póta.

A gyerekorvos hangsúlyozta:  „Ahhoz, hogy egy gyereket elkezdjünk oltani, a vakcinának megfelelő vizsgálaton kell átmennie, és a megfelelő hatékonyságot és biztonságot igazolni kell ahhoz, hogy ez felmerüljön”. Jelenleg csak a Pfizernek van 16 éves kortól engedélye, a 12-16 év közöttiek körében való engedélyeztetés pedig folyamatban van.

Véleménye szerint mindenképp oltani kellene a közösségbe járó gyerekeket, hogy kivédjék a megbetegedésüket, illetve azért, hogy meg lehessen állítani a fertőzést. „Amíg a közösségbe járó gyerekek szabadon fertőzhetnek, addig nem fogjuk tudni befejezni semmilyen körülmények között ezt a járványt, járványügyi intézkedéseket”, fogalmazott.

Póta szerint egy-két hónap múlva meglehet az engedély a gyerekek oltására 12 éves kor felett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik