Közélet

2 év próbára bocsátották a 89 éves ajánlószelvény-hamisítókat

Koszticsák Szilárd / MTI Fotó
Koszticsák Szilárd / MTI Fotó
Sok ember nevében írták alá a szelvényeket a nyugdíjas vádlottak. Az ítéletük nem jogerős, megy másodfokra.

Próbaidőre bocsátotta szerdán azt a két idős vádlottat a Fővárosi Törvényszék, akiket ajánlószelvények hamisításával (tényállás: választás rendje elleni bűntett elkövetése) vádoltak meg. Az első- és másodrendű vádlott egy, a 2018-as országgyűlési választásokon induló pártnak gyűjtött az indulást lehetővé tevő aláírásokat.

Azonban sok ember nevében ők maguk írták alá az ajánlóívet, még halott emberek helyett is szignóztak.

Az ügyben a bíróság tavaly december 30-án, ügyészi indítványra tárgyalás nélkül 2-2 évre bocsátotta próbaidőra a vádlottakat. Az ügyészség azért fellebbezett, hogy megtartsák a tárgyalást. Ez szerdán történt meg: meghallgatták a vádlottakat, írásszakértőt hallgattak meg, iratokat ismertettek, perbeszédeket tartottak, majd a bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottakat, akiket ismét 2-2 évre próbára bocsátott.

Enyhítő körülménynek számított az időmúlás, a vádlottak idős kora miatti egészségügyi állapota és hogy a 89 éves vádlottak büntetlen előéletűek. Ezért a felfüggesztett börtönt túlzónak találta a bíróság, ami indoklásában azt is közölte, fontos a választások tisztaságába vetett hit megőrzése, valamint mindig szükséges leellenőrizni az ajánlást adó személy személyazonosságát. Az ítélet amúgy nem jogerős, a vádlottak és védőik tudomásul vették, az ügyészség viszont fellebbezett.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Fővárosi Választási Bizottság munkatársai számolják a Jobbik főpolgármester-jelöltjére, Staudt Gáborra leadott ajánlószelvényeket a Városházán, miután a politikus leadta a több mint 33 ezer összegyûjtött cédulát a testületnek.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik