Közélet

Ellenzék: Nemzetbiztonsági kockázat Budapestre hozni a kínai Fudan Egyetemet

MTI/Bruzák Noémi
MTI/Bruzák Noémi

A kínai Fudan Egyetem budapesti campusával kapcsolatos aggályaikat hangoztatták a testület ellenzéki tagjai az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülése után.

Az MTI híre szerint a jobbikos Stummer János, a testület elnöke kínosnak nevezte a hallgatást és tanácstalanságot, ami az állam képviselőit jellemezte a témában a bizottsági ülésen. Nem kaptak választ arra, kik tárgyalnak magyar részről az együttműködés tető alá hozásáról, illetve megtörtént-e az ő rendkívüli nemzetbiztonsági átvilágításuk, mondta. Arra sem érkezett válasz, hogy az illetékes szolgálatok szerint jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, ha teljes átláthatóság mellett tárgyalnak a témáról, hogy a polgárok eldönthessék, megéri-e ez a hatalmas befektetés.

Az MSZP-s Molnár Zsolt, kijelentette, elvárják, hogy a kormány – ha már adóforintokat költ az egyetemre – adja meg az emiatt szükséges többletforrásokat az illetékes szerveknek, hiszen egy ilyen egyetem létesítése komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet Magyarország, az Európai Unió és a NATO számára is.

Az LMP-s Ungár Péter (kiemelt képünkön) annak a véleményének adott hangot, hogy a kormányzati szervek azért tagadják a Fudan Egyetem budapesti működésének nemzetbiztonsági kockázatát, mert nem akarják azt meglátni. Pedig, folytatta, a felsőoktatás sokszor szolgál fedett műveletek tereként, a diplomataképzés pedig, ami minden valószínűség szerint létesül az egyetemen, különösen érzékeny nemzetbiztonsági szempontból. Szerinte

nem lesz ellenőrizhető, hogy az oktatók és más munkatársak, akik a Kínai Kommunista Párt irányítása alatt dolgoznak, mennyire fogják sérteni a magyar nemzeti érdeket.

A Direkt36 írta meg azt egy kormányzati dokumentumra hivatkozva, hogy a magyar állam 450 milliárdos hitelből építené meg a Fudan kínai egyetem budapesti kampuszát, amihez további 100 milliárd forintot a magyar állam állna.

A helyszín is a viták középpontjába került, Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis közölte, nem akarják, hogy a jövőbeni budapesti diákváros helyett a kínai befolyásszerzés részeként egy kínai egyetem létesüljön, és ha a kormány nem tartja be a diákvárossal kapcsolatos ígéretét, akkor a főváros kész lemondani a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését. A kormány nevében Gulyás Gergely miniszter erre úgy reagált: a diákváros fontos kormányzati terv, és fel fog épülni a Fudan Egyetem mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik