Közélet

Már milliókat költöttek az Andrássy-múzeumra, mégis Demeter Szilárdhoz kerül a Duna-parti palota

MTVA / Nagy Zoltán
MTVA / Nagy Zoltán

A Bem rakpart 6. alatti Andrássy Palotában tavaly év végéig az I. kerületi művelődési ház működött. Az épületben a közelmúltig nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projekt keretében egy Andrássy Emlékmúzeumot terveztek létrehozni. Ezzel szemben 2020 végén egy rendelet már egy „alternatív zenei műhelyek múzeuma és könnyűzenei központ” kialakításáról szólt, és a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft. vagyonkezelésébe adta – írja az Átlátszó.

A világörökségi területen fekvő palota földszintje és az első emelet Dunára is néző része volt a művelődési ház, amíg a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft. meg nem kapta, a ház többi része társasházként működik.

A kérdéses épületrészt a 2019. előtti fideszes kerületi vezetése adta el az államnak, négyzetméterenként 789 ezer forintért, összesen 895 millióért. Ez a jelenlegi párbeszédes polgármester, V. Naszályi Márta szerint bőven a piaci ár alatti eladási ár volt.

Az Átlátszó szerint arról, hogy az Andrássy-múzeum ötlete már a múlté, az épületet egykor tulajdonló család leszármazottait sem értesítették, pedig ők 2018-ban aktívan részt vettek a tervek kitalálásában: a leendő múzeumban bemutatni tervezett családi iratokat a Magyar Nemzeti Múzeum az Andrássy Gyula Alapítvánnyal együttműködve 30 millió forintból digitalizáltatta. Az emlékmúzeum kialakításának tervezésével egy építész irodát is megbíztak, és ezekre a munkákra is elment 6 millió forint.

Pallavicini Zita író, id. Andrássy Gyula ükunokája azt mondta a portálnak, hogy egyes kormánytagok sem tudtak arról, hogy Andrássy-múzeum helyett most már Demeter Szilárdék alternatív zenei központja lesz az épületben.

Demeter Szilárd azt válaszolta, március végéig kell elkészítenünk a szakmai koncepciót, „még folyik a tervezés, számolás és vita”. A Petőfi Irodalmi vezetője elárulta azt is, hogy az épület „igényes rockzene, jazz, mesterkurzusok befogadóhelye, Cseh Tamás Archívum, kiállítóhely, irodalom és zene találkahelye stb.” lesz, valamint „a legendás Bem Rockpart megidézése, egyben újragondolása”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik