Közélet koronavírus

Nézőpont: A magyarok 72 százaléka már oltáspárti

Mohai Balázs / MTI
Mohai Balázs / MTI
A felnőttek ötöde még nem regisztrált, de szeretné, ha beoltanák.

A Nézőpont Intézet szerint év eleje óta 45-ről 72 százalékra nőtt az oltáspártiak aránya a magyar felnőttek között. Ez rekordértéknek számít, mert soha nem támogatták még ennyien a a koronavírus elleni vakcinák beadását. Az írták, nagyjából a felnőttek egyötöde lehet az Orbán Viktor által bejelentett népszerűsítő kampány célcsoportja, mert ők szeretnének oltást, de még nem regisztráltak.

A kormánypárti Magyar Nemzetnek készült reprezentatív kutatás érdekessége a grafikon, amely „Kormányfő-párti”, illetve „Kormányfő-kritikus” oldalt különböztet meg, miközben azt írja, a pártválasztók közül a baloldaliak kevésbé oltáspártiak, mint a jobboldaliak.

Az intézet szerint az év elején kisebb volt a különbség, a baloldali érzelmű polgárok közül akkor csak 3 százalékponttal kevesebben kívánták beoltatni magukat, mint a felnőtt társadalom egésze, de  február elejére a különbség 13 százalékpontra emelkedett (57 és 44 százalék), miután az ellenzéki pártok a keleti vakcinákat bírálták.

Húsvét után a különbség továbbra is 12 százalékpontos: ennyivel kisebb a kormány(fő)kritikusok oltási hajlandósága (60 százalék) a felnőtt társadalom egészéhez (72 százalék) képest. Jelenleg a kormány(fő)pártiak 82 százaléka oltáspárti).

Néhány napja a Publicus Intézet a Népszava felkérésére azt mérte, az ellenzékiek oltási hajlandósága nagyobb, mint a kormánypártiaké, a legtöbben pedig a Pfizert választanák, így nem igazolható, hogy az ellenzék oltásellenes lenne.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása április 6. és 7. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik