Közélet koronavírus

Péntektől két antigén gyorsteszt mindenkinek ingyenes lesz Angliában

Oli SCARFF / AFP
Oli SCARFF / AFP

Péntektől mindenkinek lehetővé teszik Angliában, hogy hetente két antigén gyorsteszthez ingyen hozzájuthassanak – írta meg a BBC. A tesztekkel 30 perc alatt lehet kimutatni a koronavírus jelenlétét. A készleteket az oltási pontokon és a gyógyszertárakban lehet átvenni, illetve postán is házhoz lehet rendelni.

Az egészségügyi minisztérium szerint a korlátozások lazítása után így megfékezhető a járvány újbóli kitörése. A program kritikusai szerint azonban fennáll a veszélye, hogy a kezdeményes nem lesz több „botrányos pénzkidobásnál”.

A kezdeményezés apropója az, hogy Angliában hamarosan enyhíthetnek: újra kinyithatnak a nem alapvető árukat kínáló boltok, a bárok és éttermek pedig április 12-től teraszaikon újra várhatják a vendégeket. A lap emlékeztet: az iskolás gyerekeknek és családjaiknak, valamint azoknak, akiknek el kell hagyniuk az otthonaikat a munkához, már most is ingyenesen elérhetőek az antigén gyorstesztek. Március 18. és 24. között 4,2 millió ilyen gyorstesztet használtak, amelyek összesen 4502 pozitív esetet mutattak ki.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik