Közélet

A szokásosnál jóval több kullancs lesz idén

MTI / Sóki Tamás
MTI / Sóki Tamás

Mivel viszonylag enyhe volt a tél, nagyon kevés nap volt igazán kemény fagy, emiatt aztán nemcsak hogy a kullancsok nagy része tudott áttelelni, de a rágcsálópopuláció is nagyobb számú, így több táplálékforrása lesz a kullancslárváknak. Mindez pedig azt eredményezi, hogy idén a szokásosnál intenzívebb kullancsaktivitás várható – magyarázta az InfoRádiónak Földvári Gábor, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.

Földvári Gábor szerint „a házi kedvencek védelmére egész évben szükség van, de a távol tartó sprayk az ember számára sem adnak 100 százalékos védelmet. Az a leghatékonyabb, ha alaposan átnézzük magunkat az erdőjárás vagy a kerti munka után. Ha ugyanis még aznap eltávolítjuk a kullancsot, a kórokozó bejutására nincs esély. Ha netán erre csak másnap kerül sor, legyünk figyelmesek a csípés helyére. Az 1-2 centis piros elváltozás esetében még nem kell Lyme-kórra gondolni, de ha ez már 4-5 centinél nagyobb, növekszik és vándorol, mindenképp orvoshoz kell fordulni.”

Ugyan a kullancs leginkább tavasszal és ősszel támad, de mivel nyáron járja a legtöbb ember az erdőt, ezért akkor okozza a legtöbb megbetegedést a vérszívó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik