Közélet europoli

Az Európai Parlament felszólította a bizottságot, hogy alkalmazzák a jogállami mechanizmust, különben bíróság elé mennek

A Európai Parlament (EP) kész jogi eljárást indítani az Európai Bizottság ellen, ha a brüsszeli végrehajtó testület tovább késlekedik az uniós költségvetés védelmére létrehozott jogállamisági feltételrendszer alkalmazásával – szögezték le az EP képviselői csütörtökön, a brüsszeli plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásukban.

A 529 szavazattal, 148 ellenszavazat és tíz tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők mindenekelőtt arra emlékeztettek: ha a tagállamok nem tartják tiszteletben a jogállamiságot, az veszélyeztetheti az Európai Unió költségvetését.

Ezzel összefüggésben arra figyelmeztették az Európai Bizottságot, ha kötelességét elmulasztva nem tesz meg mindent az unió pénzügyi érdekeinek és értékeinek védelméért, akkor „az Európai Parlament ezt mulasztásnak tekinti, és az uniós alapszerződés vonatkozó cikke alapján eljárást indít ellene”.

Hangsúlyozzák: a jogállamisággal kapcsolatos szabályokat késedelem nélkül alkalmazni kell, különösen azért, mert hamarosan indul az európai helyreállítási források folyósítása. Amennyiben az uniós bizottság szerint szükség van külön iránymutatások kidolgozására, akkor azoknak június elsejéig el kell készülniük. Elfogadásukhoz a bizottságnak ki kell kérnie az Európai Parlament véleményét – tették hozzá.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: az európai baloldal az állásfoglalás elfogadásával nyíltan megfenyegeti az Európai Bizottságot, példátlan politikai nyomás alá helyezi, ha ugyanis nem bünteti meg azonnal és visszamenőlegesen a politikailag másként gondolkodó tagállamokat, akkor szigorú következményekre számíthatnak.

Mint emlékeztettek, az uniós tagállamok vezetői 2020 decemberében megállapodást kötöttek a hétéves uniós keretköltségvetésről és a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhítő helyreállítási alapról. A megállapodásban rögzítették: semmilyen politikai, ideológiai feltételt nem lehet szabni a tagállamoknak az uniós költségvetési források felhasználása kapcsán. Magyarország és Lengyelország március közepén az Európai Unió Bíróságához fordult annak megvizsgálására, hogy a jogállamisági feltételrendszer megfelel-e az uniós alapszerződésnek. Az Európai Bizottság vállalta, hogy a rendeletet addig nem alkalmazza, amíg a bírósági vizsgálat zajlik.

A baloldali többség szintet lépett az unió megosztását szolgáló ideológiai csatározásokban: megfenyegette az Európai Bizottságot és az uniós bírákra is súlyos politikai nyomást gyakorol egy folyamatban lévő ügyben

– fogalmaztak közleményükben a Fidesz EP-képviselői.

A Fidesz szerint, mivel az EP állásfoglalásának egyik társszerzője Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője, a magyar baloldal ismét bebizonyította, semmilyen eszköztől sem riad vissza, hogy megpróbálja elvenni a Magyarországnak, a magyar polgároknak járó uniós forrásokat. A magyar baloldal lelkesen támogatja, oroszlánrészt vállal a Magyarországot politikai, ideológiai alapon elítélő európai parlamenti támadásokban, minden energiájukkal saját hazájuk ellen dolgoznak – írták.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik