Közélet

Február végéig 121-en szenvedtek fagyhalált

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu
A legtöbben fűtetlen helyiségekben, lakásokban haltak meg.

Tavaly október óta február végéig 121 ember fagyott halálra Magyarországon – tudatta vasárnap a Magyar Szociális Fórum (MSZF). Az emberjogi fórum előzőleg 104 áldozatról számolt be, így az új adatok azt jelentik, hogy

február utolsó két hetében 17 ember hűlt ki végzetesen. 

Azt írták, az elhunytak többsége fűtetlen lakásban, helyiségben hűlt ki, a kórházba szállítása közben, vagy bekerülése után halt meg, mert már nem tudtak rajta segíteni.

A Magyar Szociális Fórum egészségügyi forrásaira hivatkozva azt írja,

manipulációs kísérletek történnek arra, hogy más okokra vezessék vissza a fagyhalál okát. Egyes helyeken, köztük kórházakban arra utasítanak orvosokat, hogy krónikus betegséget tüntessenek fel a halál okaként a hipotermia helyett.

Az MSZF forrásai szerint ezeknek a kísérleteknek az lehet a célja, hogy megszépítsék a statisztikai kimutatást, és úgy tüntessék fel, mintha Magyarországon a tömeges fagyhalál megszűnőben volna.

Az emberjogi fórum korábban éppen azt írta, hogy az egy évvel ezelőttihez képest kevesebb ugyan a végzetes kihűlés, de a jelenség tömeges a kilakoltatások, a szociális lakásépítés elhanyagolása, az öregekkel való nem kellő törődés miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik