Közélet

Egyre jelentősebb az ellenzék előnye a Fidesszel szemben

Alberto PIZZOLI / AFP
Alberto PIZZOLI / AFP

A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében egy százalékpontot csökkenve 29 százalék volt februárban, derül ki a Publicus Intézet országos reprezentatív közvéleménykutatásából, amit a Népszava megbízásából készítettek.

Az MSZP 5, a Jobbik 7, a DK 8, a Momentum pedig 5 százalékon áll az összes megkérdezett körében.

Érdemben, havonta nagyjából 1-1 százalékponttal növekszik az összefogás szavazók aránya. Tavaly nyári megjelenésük óta az elmúlt 7-8 hónap alatt 8 százalék jelezte, hogy ebbe a csoportba tartozik. Ez a tábor elsősorban a bizonytalanokból érkezik, akik 39-40 százalékról 33 százalékra csökkentek ezen időtávban. Érkeztek még az összefogás szavazók körébe az ellenzéki pártoktól is, elsősorban a Momentumból és az MSZP-ből, másodsorban a DK-ból és a Jobbikból, írja a Publicus Intézet.

Publicus Intézet

Trend még, hogy növekszik a Jobbik támogatottsága és a párt a Momentumtól szipkáz el szavazókat, tőlük is elsősorban vidéken.

A kutatásban emlékeztetnek, stabilizálódott az összefogott ellenzék 2020 nyár végén, majd ősz elején létrejött előnye a kormánypárttal szemben. Ám míg a tavalyi év utolsó negyedévében az előny 3-4 százalékpontos volt, ami bár szavazattöbbséget jelentett, a választási rendszer egyenetlenségei miatt mandátumtöbbséget nem. Mostanra az előny 5-6 százalékpontos lett, ami már enyhe mandátumtöbbséget is jelenthet egy 2022-es választáson, teszik hozzá.

Publicus Intézet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik