Közélet koronavírus

A járvány kirobbanása óta nem volt ilyen magas az új fertőzöttek száma

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

7269 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 459 816 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – számolt be a koronavirus.gov.hu. Az új fertőzöttek száma még nem volt ilyen magas, az eddigi legtöbb új esetet november 28-án jelentették, 6819-et. A több mint 35 ezer levett minta 20 százaléka pozitív lett.

Elhunyt 146 beteg, így a halálos áldozatok száma 15 765-re emelkedett. 949 497 embert oltottak be eddig, közülük 304 880-an a második oltást is megkapták. Tegnap több mint 86 ezer embert oltottak be.

A gyógyultak száma jelenleg 333 045, az aktív fertőzöttek száma 111 006-ra nőtt. 7243 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 751-en vannak lélegeztetőgépen. Ezek a számok is rendkívül magasak és az utóbbi napok adatai alapján emelkedő tendenciát mutatnak. December közepén voltak ilyen sokan kórházban, a lélegeztetőgépen lévő betegek száma pedig pénteken döntötte meg a szomorú csúcsot 677 fővel, tegnap óta pedig újabb 74 embert kell lélegeztetni.

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában egyebek mellett arról beszélt, hogy a kórházban ápoltak száma akár 15-20 ezer főre is felmehet, ezért a belső tartalékokon kívül a kórházak között is átmozgatnak embereket, bevonják a rezidenseket és a végzős medikus hallgatókat is, illetve elképzelhető, hogy a magánegészségügyben dolgozókat is bevonják a munkába, ezen a terven még dolgoznak.

A március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépő újabb védelmi intézkedések:

  • Az üzleteket be kell zárni. Kivétel: az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.
  • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális-, pénzügyi-, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat. A nőnapra tekintettel március 8-án, hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk.
  • Az éttermekben továbbra is lesz lehetőség elviteles vásárlásra.
  • Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg.
  • A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.
  • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad este 8 óra és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik