Közélet koronavírus

Orbán: errefelé kitűnőek a gazdasági adatok, Nyugat-Európában viszont problémák vannak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Orbán Viktor magyar kormányfő interjút adott a német nyelvű Focus Online hírportálnak, az anyagot az MTI szemlézte részletesen. Ebben azt mondta, hogy szerinte „nincs keleti és nyugati oltóanyag, csak jó és rossz vakcina létezik, és amikor a magyar hatóságok megállapítják egy készítményről, hogy biztonságos és hatásos, kiadják rá a használati engedélyt.”

A miniszterelnök szerint szét lehet-e választani az orosz vakcina beszerzését az EU és Oroszország feszült viszonyától, és felelőtlenség politikai kérdést csinálni az oltóanyagok ügyéből, és csak azért hagyni meghalni embereket és korlátozni a szabadságot, mert fenntartások vannak a gyártó országgal szemben.

Az Európai Unióban alkalmazott központosított – az Európai Bizottság által végzett – oltóanyag-beszerzésről elmondta:

ma már nyilvánvaló, hogy ez egy rossz döntés volt.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Izrael és még Szerbia is „jóval előttünk, EU-tagok előtt jár”, de most már késő, és a panaszkodás nem vezet semmire.

Az erő pozíciójából tárgyalni

Arra a kérdésre, hogy miért nem tekinti kötelező érvényűnek a beszerzésről hozott EU-s döntést, kifejtette, hogy „Brüsszel a saját logikáját követi”, nem veszi figyelembe kellőképpen az időtényező jelentőségét, túl lassan adja ki az engedélyeket és láthatóan nem az erő pozíciójából tárgyal a szállítókkal. Ugyanakkor a szabályok nem zárják ki az ügyben a tagállami szintű fellépést, a „nemzeti cselekvést”, és a magyar kormány él ezzel a lehetőséggel – tette hozzá.

Nem tudom pontosan, hogy mi történik Brüsszelben és a brüsszeli bürokraták fejében, de tudom, hogy minden halálos áldozat az édesapja, az édesanyja, a testvére vagy esetleg a gyermeke volt valakinek. Ez magasabb dimenzió, mint az európai politika dimenziója. Polgáraink egészsége és szabadsága abszolút elsőbbséget élvez

– mondta Orbán Viktor arra a felvetésre, hogy egyesek szerint az EU-t ideológiai motívumok is vezérlik a vakcinabeszerzésben.

Most együtt akarunk valamit elérni, amit önállóan mindenki nyilvánvalóan sikeresebben meg tudott volna oldani, lásd Nagy-Britanniát vagy Szerbiát

– jegyezte meg Orbán Viktor.

Szárnyaló magyar gazdaság

Európa gazdasági helyzetéről elmondta, hogy míg „nálunk, Közép-Európában jól mennek a dolgok”, a gazdasági adatok „kitűnőek”, az államháztartás „a legnagyobb rendben van”, a “munkaközpontú politikánk csaknem teljes foglalkoztatottságot” eredményezett és “jól haladunk a digitalizációval”, Nyugaton “túlságosan a szocializmusra emlékeztető gazdaságpolitika” érvényesül, adóemelésekkel, a beruházásokat és a vállalkozásokat hátráltató bonyolult szabályokkal. (Mondta mindezt annak ellenére Orbán, hogy a költségvetési hiány rég nem látott magasságokban jár.)

Kapcsolódó

“Az EU-nak sokkal erősebben kellene törekednie versenyképességének javítására, de sajnos csökken részaránya a globális gazdasági teljesítményben, ami aggodalommal tölt el bennünket – mondta Orbán. A kormányfő a migráció ügyével kapcsolatban egyebek között elmondta, hogy az EU politikája “téves felfogásra épül”, valamint “illúziókat kelt a háborús térségekben élőkben”, és így „temetővé változtatta a Földközi-tengert”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik