Közélet koronavírus

IDEA: stabil 2-est kapott Orbán válságkezelése

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Pártos elfogultság alapján osztályoztak a választók, de a tavaszihoz képest még a kormánypárti szavazóknál is rontott a kormány.

Az IDEA Intézet reprezentatív közvélemény-kutatást készített az Orbán-kormány járvány- és válságkezelő intézkedéseiről. 8-8 szempont alapján kellett osztályozni, ahogy az iskolában (1-5). A nyolc szempont:

  • egészségügy,
  • munkahelyvédelem,
  • oktatás,
  • szociális támogatás,
  • idősellátás,
  • gazdaságfejlesztés,
  • együttműködés az önkormányzatokkal
  • átlagos elégedettség a kormányzati válságkezeléssel.

A kormányzati válságkezelés megítélése – függetlenül a tavaszi vagy az őszi/téli időszaktól – pártos elfogultság alapján osztotta meg a választókat.

 A kormány válságkezelése összességében stabil kettest (2,4 átlagpont) kapott. A fideszesek jóra (4,1), az ismeretlen pártpreferenciájúak 2-es alára (1,8) értékelték, az ellenzékiek megbuktatták (1,4) a kormányt (1,4).

A kormánypártiak következetesen stabil négyesre értékelték a válságkezelés minden dimenzióját, míg az ellenzékiek (a hat együtt induló párt szavazóit egyként kezelve) gyenge osztályzatokat adtak. Az ismeretlen preferenciájúak véleménye az ellenzéki állásponthoz állt közelebb. A legrosszabb értékelést (2,3) a szociális támogatásokért, a legjobbat (2,6–2,6) az oktatásért és az idősellátásért kapta a kormány.

Összességében, a két időszak minden területét értékelve a kormány tábora 81 százalékától kapott jeles vagy jó értékelést, az ellenzékiek 61 százaléka elégtelenre, 27 százaléka elégségesre értékelte. A stabil kettes azt jelzi, hogy a többség inkább elégedetlen. 38 százalék 1-est, 17 százalék 2-est adott az Orbán-kormány koronavírus-járvány két hulláma alatti járványügyi-, és válságkezelő intézkedéseire,

A tavaszi válságkezelést a magyarok 2,5 átlagpontra értékelték. A  kormány 4,2 pontot kapott híveitől, 1,5 pontot az ellenzékiektől és 1,9-et a bizonytalanoktól.

Az őszi/téli válságkezelés megítélése kissé rosszabb lett minden szavazói rétegnél, még a Fidesz–KDNP szavazóinál is. Az ellenzék támogatói nagyon rossznak ítélték az önkormányzatokkal folytatott együttműködést, a munkahelyteremtés, illetve az oktatás terén hozott intézkedéseket. A legnagyobb változás az idősellátás és az önkormányzatokkal való együttműködés terén volt kimutatható.

 

 

Módszertan

Az IDEA Intézet az adatokat január 22 – január 26. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A kutatás végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik