Közélet koronavírus

Szlávik nem érzi úgy, hogy bármilyen nyitásnak lenne módja a következő hetekben

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Habár még hátravan a kínai vakcina dokumentációja, már 30 millió embert beoltottak vele a világon, mondta Szlávik János az ATV Start című műsorában. Az infektológus hangsúlyozta: minden országban ellenőrzik az oltóanyagokat, az embereket csak ezt követően engedik beoltani, ez hazánkban is így lesz.

Szlávik egyáltalán nem fél az olyan hagyományosan működő vakcináktól, mint a kínai, hiszen jelezte: az influenza elleni védőoltás is ugyanezzel a technológiával készül. Hangsúlyozta: nem lehet kijelenteni, hogy baj van egy oltóanyaggal, ha az hagyományos technológiával készült.

Az infektológus úgy véli, ha engedélyeznek egy vakcinát, akkor nem kell félni tőle, hanem be kell adatni. A műsorban beszélt arról is, hogy noha vannak olyan országok, amelyek csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal oltanak, szükség lenne arra, hogy minél több embert beoltsanak, ez pedig nem fog menni az EU által engedélyezett oltóanyagokkal.

Szlávik elismerte, hogy a kínai vakcinánál valóban hiányoznak azok a közlemények, amik például a Szputnyiknál is megvannak, de ez vészhelyzetben szerinte előfordul.

Egyúttal bízik benne, hogy nemcsak az NNK-s vizsgálatok fognak lezajlani, hanem előkerülnek olyan dokumentumok, amelyek kimondják, hogy a vakcina jó, az emberek ugyanis csak akkor fognak bízni benne. Szerinte egyébként valószínűleg megvannak ezek a papírok, mivel ha nem lennének, nem oltottak volna be a vakcinával 30 millió embert.

A brit mutációval kapcsolatban elmondta, hogy vélekedése szerint ezeknek az oltásoknak a brit mutáns esetében csökkenhet a hatékonysága, de kórházba kerüléstől vagy haláltól így is meg tudnak védeni.

A nyitás tekintetében jelezte: egy kis időnek még el kell telnie ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, hogy elindult-e egy harmadik hullám. Úgy látja, addig fenn kell tartani a jelenlegi korlátozásokat, nem érzi úgy, hogy a következő hetekben lenne módja bármilyen nyitásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik