Közélet

Gond van, jóval kevesebb fecske van a kelleténél

MTI/EPA/Katia Hrisztodulu
MTI/EPA/Katia Hrisztodulu

Az elmúlt két évtizedben drasztikusan, több mint 50 százalékkal csökkent a magyarországi fecskeállomány. A folyamat megállítása, a fecskefészkek védelme érdekében a lakosság és az önkormányzatok segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) – derül ki az Infostart összeállításából.

Állománycsökkenésük megállítását, megfordítását a meglévő természetes fészkek és telepek fokozott védelmével (fészekleverések hatósági bejelentésével), valamint

az ezek mellé még március-áprilisban kihelyezett műfészkekkel, sárgyűjtőhelyek létesítésével, valamint a madárürüléket felfogó fecskepelenkák felszerelésével, a parti fecskék esetében pedig költőfalaik felújításával, ásóval, lapáttal függőlegesre faragásával segítheti a lakosság.

A fecske nagyon sok, betegségterjesztő szúnyogot, más rovart fogyaszt el: egyetlen fecske csak a költési időszak alatt 1 kilogrammnyi rovart kap el.

„A fecskeállomány drasztikus csökkenésének hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás és a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik