Közélet

Harmadával több új dal született a pandémia alatt

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Tavaly közel 10 milliárd forint jogíjat kaptak a szerzők, ennek kicsivel több mint a fele jutott a hazai dalok, zeneművek alkotóinak – mondta az InfoRádiónak Tóth Péter Benjámin, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatója. Ugyanakkor a 2020-as bevételek a pandémiás helyzet miatt közel húsz százalékkal csökkentek, ami majd az idei kifizetésekben fog látszani.

Az Artisjus 2020-ban 9,373 milliárd forint jogdíjat osztott fel a dalok, zeneművek alkotói között. Ennek fele (51 százalék) jutott magyar zeneművek, dalok szerzőinek. A koncertek elmaradásával párhuzamosan az élőzenei jogdíjbevételek 54,1 százalékot zuhantak, míg a vendéglátóhelyek bezárása miatt a háttérgépzenéből származó jogdíjak 26,6 százalékkal estek vissza.

Ez a csökkenés majd a 2021-es kifizetéseknél fogja éreztetni hatását.

Tóth Péter Benjámin az InfoRádióban megjegyezte: a zenészek jövedelmi szempontból több lábon állnak, egy átlagos könnyűzenész bevételének legnagyobb részét a fellépési díjak teszik ki, és csak ezt követi a szerzői jogdíj. Azzal viszont, hogy 2020-ban az élő fellépések szinte teljesen megszűntek, így utóbbi sokkal nagyobb figyelmet kapott a zeneszerzők, szövegírók szempontjából, mint a korábbi években, mindez pedig nagyobb aktivitást eredményezett a regisztrációnál is.

A szakember kiemelte, hogy 2020-ban összesen 15 468 szerző részesült jogdíjból, ennyien tudtak erre a bevételre támaszkodni egy olyan évben, amikor az élőzenei rendezvények elmaradásával az előadóként is aktív zenészek búcsút mondhattak a fellépti díjaknak.

Ugyanakkor 2020-ban jelentősen megugrott az Artisjusnál regisztrált új szerzők és a bejelentett zeneművek száma. Tavaly 1619 zeneszerző, szövegíró regisztrált a jogkezelőnél, ami 8 százalékkal több az előző évinél. Az új alkotók közül minden második 30 év alatti fiatal, ráadásul a regisztrálási életkor egyre korábbra tolódik: az összes új szerző 11 százaléka volt 20 évnél is fiatalabb.

Tóth Péter Benjámin elmondta, évek óta stabilan évi 16–18 ezer új zeneszámot jelentettek be a szerzők, 2020-ban viszont 23 155 zeneművet regisztráltak, ami a 2019-eshez képest 34 százalékos emelkedés. Az alkotási kedvnek feltehetően kedvezett, hogy a kijárási korlátozások miatt több idő maradt a zenélésre, és vannak, akik terápiás célból is írnak dalokat – hangzott el az InfoRádióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik