Közélet

Deutsch Tamás kiakadt a néppárti mesterterven

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
A büntető törvénykezéshez hasonlította, hogy az Európai Néppárt frakciója megkönnyítené képviselők, delegációk kizárását.

Az Európai Néppárt EP-frakciója tervezetet dolgozott ki működési szabályzata módosítására, a jövőben jóval egyszerűbb lesz egy képviselőt, egy delegációt kizárni, felfüggeszteni. A Magyar Nemzet a birtokába jutott dokumentumról azt írja, egyértelmű, hogy a Fideszt reguláznák meg, a reformok kidolgozásában is főleg az Orbán-kormányt bíráló néppárti EP-képviselők vettek részt.

A lap úgy fogalmaz, a működési szabályzat módosítása lényegében „recept” a Fidesz jogainak csorbítására, az EPP a kizárást és a tagság ideiglenes felfüggesztését nevetségesen megkönnyítené.

A jövőben ezt a frakció elnökségének vagy a 182 képviselő 15 százalékának (legalább négy nemzetből) kellene kezdeményeznie, a döntéshez pedig elég lenne az egyszerű többség és, ha az Európai Néppárt felfüggeszt, kizár valakit, az érvényes lesz a frakcióra is.

A Fidesz 2019 óta felfüggesztett tagja az Európai Néppártnak, de a parlamenti frakcióban lényegében teljes jogú munkát folytat. A Magyar Nemzet emlékeztet rá, a delegáció felfüggesztése azzal járna, hogy tagok nem szólalhatnak fel a néppárt nevében plenáris ülésen, nem viselhetnek tisztségeket, nem készíthetnek jelentéseket.

A kizárásra és felfüggesztésre vonatkozó új szabályok látványosan a Fideszre íródtak, de a frakcióvezetés következetesen tagadta, hogy azok a magyar kormánypárt ellen irányulnának. A magyar néppárti képviselőcsoport vezetője, Deutsch Tamás közösségi oldalán mindezt kételkedve fogadta.

A Néppárt frakciójának Alapszabályát így akarják néppárti büntető törvénykönyvvé átalakítani. Az előterjesztők hangsúlyozzák, hogy ez nem a Fidesz ellen irányul. Atyaég, hogy nézne ki a javaslat, ha a Fidesz ellen irányulna?
Ennyi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik