Közélet

Pert nyert a Mediaworks ellen a Nemzeti Sport kirúgott újságírója

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A kormánypárti médiumokat tömörítő KESMA-hoz tartozó Mediaworks kiadó személyiségi jogi pert indított Sinkovics Gábor ellen, de Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében teljes egészében elutasította a keresetet.

Miután 2018 végén távoznia kellett a Nemzeti Sporttól, Sinkovics Gábor sportújságíró a 444.hu-nak írt cikkében bírálta Szöllősi Györgyöt, a Nemzeti Sport főszerkesztőjét, a hazai közállapotokat és médiaviszonyokat, és írt arról is, hogy miután akarata ellenére megszüntették a munkaviszonyát, nem kapta vissza a munkahelyén gyűjtögetett sportrelikviáit.

Kapcsolódó
Borított a Nemzeti Sport kirúgott újságírója: cenzúráról, seggnyalásról ír
Sinkovics Gábor ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, miután a szerkesztőségből eltűntek személyes dolgai.

Az újságírót a kormánypárti médiabirodalomhoz tartozó Mediaworks kiadócég beperelte, és nyolcszázezer forint sérelemdíjat követelt arra hivatkozva, hogy megsértette a kiadó jó hírnevét. Emellett a kiadó a keresetében a Szöllősi főszerkesztőre vonatkozó állítások miatt is fel akart lépni, azokat ugyanis indokolatlanul bántónak és megalázónak látta.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében teljes egészében elutasította a Mediaworks keresetét, megállapítva, hogy Sinkovics Gábornak a kiadó működésével kapcsolatos kritikái politikai véleménynyilvánításnak minősülnek, és az újságíró teljes joggal érezhette kirúgásnak a munkaviszonya közös megszüntetését.

Megállapította a bíróság, hogy Sinkovics a relikviákat tartalmazó szekrényének eltűnése kapcsán sehol sem állította, hogy azt a volt munkáltatója ellopta volna,

Szöllősi György nevében pedig nem érvényesíthet személyiségi jogi igényt a Mediaworks, amiért Sinkovics a főszerkesztőt udvari bohócnak nevezte, utalva a miniszterelnökhöz fűződő, közismerten szoros kapcsolatára.

A jogerős bírósági döntés megvédte a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát.

„Ez az ítélet példaértékű, azt igazolja, hogy érdemes a bíróságokon fellépni a szólásszabadság védelmében még akkor is, ha egy olyan médiapiaci óriás az ellenfél, mint a KESMA-birodalomhoz tartozó Mediaworks” – mondta dr. Hüttl Tivadar, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje.

Elvették a munkámat, elvették a szenvedélyemet és megbélyegeztek. A 93 éves apámnak azóta is hazudnom kell miattuk. Két éve keresem a helyem a világban, a TASZ segítségével most talán sikerül lezárnom a múltat. Talán mégis létezik még jog és valamiféle demokrácia Magyarországon

– vélte Sinkovics Gábor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik