Közélet

Lendvai Ildikó a volt indexesek és az SZFE-sek példáját ajánlja az ellenzék figyelmébe

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu
A szocialista politikus szerint az ellenzéknek most a tisztességnél nincs értékesebb fegyvere.

A 168 óra jövő heti interjújából közölt előzetes szerint Lendvai Ildikó a 2022-es választást – focinyelven – kétesélyes meccsnek tartja. Izgul, drukkol, örül az ellenzéki összefogásnak, de úgy véli: egy szorosabb koalíció kifejezetten jót tenne a demokráciának. Szerinte az, hogy az ország kettészakadt nem újdonság, új helyzetet teremtett viszont, hogy megszületett az ellenzéki választó, és

születőben van a koalícióképes ellenzéki politikus.

Úgy véli, egy győzelem esetén, a hatpárti koalíciós kormányzás sem lenne könnyű, de nehézségei össze sem mérhetőek azzal, milyen károkat okoz az Orbán-kormány azzal, hogy létrehozott „egy kvázi abszolút monarchiát”.  Lendvai Ildikó nem tart attól, hogy egy győzelem után, az ellenzéki koalíció szétesne, hiszen a választók nagyon akarják ezt az összefogást.

A koalíciót 2018-ban még ő sem viselte volna el a Jobbikkal, amely szerinte éppen olyan nagy utat tett meg, mint a Fidesz, csak éppen ellenkező irányba. Szerinte az ellenzék nem engedhet meg magának kínos ügyeket, ha vannak ilyenek, azokat nem szabad a szőnyeg alá seperni, még a kampány előtt, időben kell kitakarítani, mert

az ellenzéknek most legjobban a tisztességére kell vigyáznia. Nincs ennél értékesebb fegyvere. Az Index és a SZFE szabadságharca óta felértékelődött a magatartások erkölcsi hitele. Ami igazán vonzza az embereket, az a morális kiállás, a személyes kockázatvállalás. Az ellenzéktől is ezt a tanúbizonyságot várják. Hogy egész valójával beleáll, akár áldozatot is vállal az ügyért, amelyért küzd. Egy, a pártok iránt alapvetően bizalmatlan közegben mindig akkor nőtt meg mégis a bizalom, amikor ezt látták rajtuk. Ez történt például a rabszolgatörvény elleni tiltakozásnál, az állami televíziónál, a bátor parlamenti akcióknál.

Lendvai Ildikó utólag úgy látja, kár volt kijönni az MTVA– székházából, mert a morális gesztusoknak nagyobb jelentősége van, mint a világ legjobb beszédének. Épen ezért a jelenlegi helyzetben az ellenzék parlamenti jelenlétét is átgondolná.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik