Közélet koronavírus

Holnap elkezd ülésezni az ellenzéki bizottság, ami a kormány koronavírus alatti teljesítményét vizsgálná

Közös közleményt adott ki hat ellenzéki párt, amelyben azt írják, pénteken 10:30-kor megkezdi munkáját a Covid 2021 Vizsgálóbizottság. Azt írják, a testület célja, hogy képet adjon az Orbán-kormány koronavírus-járványban mutatott teljesítményéről, és átfogó jelentéssel járuljon hozzá a jövőbeli kihívások kezeléséhez.

A közleményben szerepel, hogy a Covid 2021 Vizsgálóbizottság kiemelten foglalkozik majd a kormány járványügyi, gazdaságvédelmi és vakcinabeszerzésekkel kapcsolatos döntéseivel. Azzal, hogy az intézkedések valóban a magyar társadalom érdekét szolgálták-e, illetve milyen tanulságok vonhatók le azokból.

A pártok szerint munkát független szakértők segítik majd; az első ülésen részt vesz dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyugalmazott főosztályvezetője, Várhegyi Éva, az MTA doktora, a Pénzügykutató Zrt. tudományos tanácsadója és Csörgics Gábor Mátyás, az Éjszakai Városért Egyesület alelnöke. Ugyancsak meghívást kapott a Covid 2021 Vizsgálóbizottságtól Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Müller Cecília országos tisztifőorvos, a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs tagja, valamint Mészáros Lőrinc.

Az ellenzéki pártszövetség öt országgyűlési frakciója, a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd – a Momentum támogatásával – január végén, rendkívüli ülés keretében kezdeményezte parlamenti vizsgálóbizottság felállítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik