Közélet

Több mint 3000-rel kevesebb rendőr van a kelleténél

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Nagy létszámhiánnyal küzd a rendőrség összességében, úgy, hogy közben a tiszteknél pedig létszámtöbblet van – derül ki a Népszava összeállításából.

Január elsején ugyanis 3161 fő hiányzott a hivatásos állományból – tájékoztatta a lapot az ORFK. Azt írják, tavaly júniusban a parlamenti képviselőknek készített összefoglalóban az jelent meg, hogy 2018-ban 12 és félezer tiszt és 26 871 tiszthelyettes dolgozott a területen. Előbbiek a „szükséges, rendszeresített létszámhoz képest” több mint ezerrel többen, a tiszthelyettesek pedig kétezerrel kevesebben voltak.

A létszám apadását azzal az adminisztratív akadállyal tudta egyelőre megfogni a rendőri vezetés, hogy veszélyhelyzet alatt – lényegében tíz hónapja ez van – nem szerelhetnek le a rendőrök.

Vissza nem szívesen vesznek állományba korábban leszerelt rendőröket – mesélték a lap forrásai. Tavaly egész évben csupán 45 korábban leszerelt rendőrt vettek vissza a rendőrséghez.

A rendőri szakszervezet próbál küzdeni az alapilltmény, éjszakai pótlék, cafeteria-keret megemeléséről, de eddig sikertelenül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik