Közélet koronavírus

37 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint egy éve

Sascha Steinbach / EPA pool/ MTI
Sascha Steinbach / EPA pool/ MTI

A koronavírus-járvány második hullámának közepén, tavaly decemberben is erős maradt a hazai munkaerőpiac a KSH adatai alapján. A foglalkoztatottak száma 4,5 millió volt, ami alig 14 ezer fővel marad el az egy évvel korábbi szinttől. A 2020-as utolsó negyedévben 4,48 millió foglalkoztatott volt, 37 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Közfoglalkoztatottaktól és külföldön dolgozóktól megtisztítva (hazai elsődleges munkaerőpiac) viszont a válság előtti szinten van a foglalkoztatás – értékeli a friss adatokat a Portfolio.hu.

Decemberben a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 500 ezer fő volt, az előző hónaphoz képest 4 ezerrel több, a 2019. decemberihez viszonyítva 14 ezer fővel kevesebb.

A kormány november közepétől korlátozásokat rendelt el, a vendéglátásban, turisztikai ágazatban különösen érzékenyen érintette a vállalkozásokat a ma is tartó korlátozás, de ez a statisztikai hivatal adatai szerint a munkaerőpiacon nem igazán mutatkozott meg.

„Különösen jó hír, hogy az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma nőtt az egy évvel korábbihoz képest, miközben a magukat közfoglalkoztatottaknak vallóké 16 ezer fővel, a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjaié pedig 25 ezer fővel csökkent” – mutat rá a portál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik