Közélet koronavírus

Márciusig meghosszabbítják a korlátozásokat

MTI / Balogh Zoltán
MTI / Balogh Zoltán

Azt állapítottuk meg, hogy a novemberben meghozott intézkedések megfékezték a járványt, bármilyen enyhítés újbóli járványhullámhoz vezetne. A jelenlegi szabályok fenntartása indokolt

– mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délelőtti kormányinfón. Véleménye szerint a korlátozások fenntartása azt a célt szolgálja, hogy Magyarország elkerülje a járvány harmadik hullámát. A kormány február közepén tekinti át a helyzetet újra.

Mindez azt jelenti, hogy a kijárási korlátozás fennmarad,  az éttermek, vendéglátóhelyek, színházak, mozik, sportlétesítmények is zárva maradnak.

Gulyás szerint az Európai Unióból „rendkívül kevés” vakcina érkezik, a Pfizer 27 milliót szállított ki a világba, ebből 8,5 mindössze millió jutott az uniós országokba. Emiatt Magyarországnak többféle vakcinát kell beszereznie, mondta. Itt említette meg az AstraZeneca oltóanyagát, valamint az orosz és a kínai vakcinát. „Az összes olyan, a világban alkalmazott vakcinát, amivel több mint egymillió embert oltottak be, Magyarország beszerzi, és az engedélyeztetést felgyorsítja” – közölte.

Amikor lazítás lesz, a vendéglátóhelyeket fogjuk kinyitni. Ehhez azonban vakcina kell

– mondta a miniszter. A kormány tisztában van vele, hogy milyen nehézséget jelent a mostani helyzet a szolgáltató szektornak, azon belül is a vendéglátásnak. Tárgyaltak a vendéglátókkal, a bértámogatási kifizetések felgyorsítását tervezik. Később azt hangsúlyozta: ha valaki most kinyitna, az lehet, hogy két hét múlva bezárni kényszerülne, hosszú távú megoldást csak az oltás jelent.

Ezenkívül Gulyás bejelentette:

  • emelik a közfoglalkoztatási bért négy százalékkal. A közmunkabér így 85 ezer, a garantált közfoglalkoztatási bér pedig 110 ezer forint lesz.
  • 45 milliárd pluszforrást biztosítanak a falvakban működő kisboltoknak. Egyedi pályázati rendszerben lehet a támogatást kérni.

Arról, hogy Hiesz György soron kívül oltatta be magát a koronavírus ellen, Gulyás azt mondta: elfogadhatatlan, amit Gyöngyös ellenzéki polgármestere tett.

A miniszter elmondta:

  • Oroszország február végéig 300 ezer vakcina szállítását vállalta Magyarországra. Szerinte nem vitás, hogy az orosz vakcina az egyik legjobb.
  • A kínai vakcinából 500 ezer adagot kaphat a következő hónapban Magyarország. A kínai vakcina bizonyosan nem drágább jelentősen a Pfizer oltóanyagánál, mondta.
  • Hatékony az AstraZeneca vakcinája a 65 év felettieknél is.
  • Május végéig szerinte a kormánytagok is megkapják az oltást, ha nem így történne, akkor baj van, mert az azt jelenti, hogy nincs elég vakcina.
  • Reméli, hogy nyárra visszatér a normális élet.
  • Azzal a vendéglátóhellyel szemben, amelyik kinyit február 1-jén, fel fognak lépni.
  • Varga Judit ingatlanügyéről azt mondta: az igazságügyi miniszter etikusan és törvényszerűen járt el. Egy mindenki számára adott lehetőséggel éltek Varga Juditék, akkor, amikor még Brüsszelben éltek. Noha Varga korrekt tájékoztatást adott, „gusztustalan balliberális propaganda folyik a miniszter ellen” – fogalmazott.
  • A kormány reméli, hogy még az érettségi előtt tudnak változtatni a távoktatáson az érettségizők esetében, de március elsejéig biztosan maradnak a meglévő szabályok.
  • Orbán Viktor és Gulyás sem lesz ott a rendkívüli parlamenti ülésén, amit az ellenzék hívott össze.
  • Nem ért egyet a kormány az I. kerületi lakbér-emeléssel. „Szerintünk az lenne a helyes, ha megvásárolhatnák a lakásaikat. Meglátjuk, hogy ezt bármilyen szabályozással lehetővé lehet-e tenni” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik