Közélet koronavírus

Hiába várják az állami oltóteameket, elakadt a vakcinázás a fővárosi fenntartású idősotthonokban

Koszticsák Szilárd/MTI
Koszticsák Szilárd/MTI

Több mint egy hete leállt a fővárosi fenntartású idősotthonok oltási programja és azóta sincs semmilyen információ a folytatásról – közölte a Népszava kérdésére Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes.

Az idősotthonokban élők oltását az első hullám idején legsúlyosabban érintett Pesti úti intézményben kezdték január 7-én. Az otthon vezetőjét az előző napon értesítették, így a személyzetének kevesebb, mint 24 órája volt arra, hogy az idős gondozottakat tájékoztassák, meggyőzzék őket az oltás hasznosságáról. A helyzetet tovább nehezítette, hogy több lakó esetében gyám hozza meg a szükséges döntéseket, így az oltás beadása előtt az ő belegyezésüket is meg kellett szerezni. Gy. Németh Erzsébet szerint a nehezítő körülmények ellenére a lakók 70 százaléka kérte az oltást. Az oltási hajlandóság azóta 75-80 százalékra nőtt a fővárosi fenntartású otthonok lakóinak körében.

Pesti úti otthon után, még azon a héten oltócsoport ment a Kamaraerdei, a Gergely utcai és a Baross utcai otthonokba. Igaz, csak a központi telephelyeken oltottak, holott a fővárosi intézmények zöme több telephellyel rendelkezik. A következő állomás a fővárosi fenntartású gyulai, gödöllői és vámosmikolai intézmény volt. Ekkor a városvezetés még úgy tudta, hogy a következő héten Szombathelyen folytatódik a program, de szerda este minden indoklás nélkül lemondták a csütörtöki oltást. Azóta sem kaptak információt a folytatásról. Eddig a 3176 lakóból 850-et oltottak be. Ez nagyjából a lakók negyede.

Az idősotthonok oltási menetrendjéről a lap megkérdezte a Nemzeti Népegészségügyi Központot is, de  cikkük megjelenéséig nem válaszoltak.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik