Közélet

A 444.hu szerint Palkovics le akart mondani, de Orbán nem engedte – a kormány cáfol

Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Az innovációs és technológiai miniszter megelégelhette, hogy elkezdték visszavágni a jogosítványait.

2020 decemberének utolsó napjaiban benyújtotta a lemondását Palkovics László, de ezt Orbán Viktor nem fogadta el és azt kérte, hogy folytassa a munkát – írja két, a kormányzat belviszonyait ismerő forrásra hivatkozva a 444. A hírportál szerint a sok miniszterelnöki beavatkozás vezethetett oda, hogy a kormány erős emberének számító innovációs és technológiai miniszternek elege lett.

Felidézik, hogy Palkovics 2018-ban került a frissen alakult Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) élére és rögtön odakerült több stratégiai jelentőségű infrastrukturális beruházás, az energiastratégia, és az uniós fejlesztési források elosztásának felügyelete is. 2019-tól az ITM átvette a felsőoktatás felügyeletét és a gazdasági mentőcsomag kidolgozásában is fontos szerephez jutott.

A miniszter a rá bízott politikai feladatokat kemény kézzel teljesítette, írja a 444, de 2020 nyarán elkezdett fogyni a levegő Palkovics körül. A kormány ekkor döntött úgy, hogy több egyetem gazdálkodásának felügyeletét is magánalapítványokra bízza, amellyel Palkovics is egyetértett, de személyi kérdésekben a miniszter már nem kapott akkora szabadságot, mint amilyet szeretett volna.

A legnagyobb csapás az volt, fogalmaz a hírportál, hogy az ITM elvesztette az uniós pénzek felügyeletét is, amikor a Miniszterelnökségről az ITM-be irányított Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár néhány hét alatt visszatért a Miniszterelnökségre és vitte magával az államtitkárságot is.

A 444 feltételezése szerint Palkovics számára az egyik utolsó csepp a pohárban az lehetett, hogy Orbán karácsony után pár nappal gyakorlatilag azonnali hatállyal felmentette Fauszt Zoltánt, a kiemelt informatikai beruházásokról dönteni hivatott Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) egyik tagját. „Fauszt az egyik legrégebbi barátja és bizalmi embere Palkovicsnak, egyetemi éveik óta ismerik egymást, 14 éven keresztül üzlettársak is voltak, mielőtt utóbbi 2014-ben politikai pályára állt”, olvasható a cikkben és hozzáteszik, hogy Fauszt cégei hosszú ideje megkerülhetetlenek a felsőoktatási intézmények informatikai kiszolgálásának területén.

A tárcavezető távozási kísérletéhez hozzájárulhatott az is, hogy az ITM-ben leváltottak két befolyásos államtitkárt is, a fenntarthatóságért, azon belül is elsősorban a hulladékgazdálkodásért felelős Boros Anitát és az energia- és klímaügyekben illetékes Kaderják Pétert. Utóbbi menesztésérőlc a 444-nek egy forrás azt mondta, hogy „aki nem politikai, hanem szakértői vonalon kerül egy kormányba, az előbb-utóbb ledarálódik és elfogy”. A hírportál úgy fogalmazott:

Kaderják leváltásával az ITM szakmázós vonala gyengült, ami többek szerint üzenet Palkovicsnak is, hogy a választás közeledtével a politikai kormányzás elsőbbsége már nem lehet kérdés.

Frissítünk!

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az atv.hu-nak cáfolta a 444 értesüléseit, és azt mondta, hogy a Palkovics lemondásáról szóló hír „kacsa”. Szintén az atv.hu kérdésére az ITM úgy reagált, hogy a cikk állításai egytől egyig valótlanok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik