Közélet koronavírus

Kijelölés után kérdeztek rá a háziorvosoknál, hogy a rendelőjük egyáltalán alkalmas-e oltópontnak

Komka Péter/MTI
Komka Péter/MTI

A háziorvosi rendelők nagy része biztosan nem alkalmas a feladatra, mert nincs külön fektető, illetve olyan helyiség, ahol az oltás utáni félórás várakoztatást meg lehet oldani – mondta a Népszavának Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója. Ha csak valaki elájul és ezért tíz percre le kell fektetni, már borul az egész rendszer. Hozzátette: rendelési időben biztosan nem lehet oltani, ráadásul sok helyen váltott műszakban használják az orvosok a helyiségeket, így az ilyen helyeken oltásra elkülöníthető időszakok sincsenek.

A lap emlékeztet: az országos tiszti főorvos szerint a háziorvosok alkalmasak az oltások beadására. Kijelentése a Népszava szerint azért is meglepő, mert egy háziorvos a közösségi portálon azt írta:

csak szerda délben kapott levelet az illetékes kormányhivataltól arról, hogy 16 óráig nyilatkozzon: alkalmas-e a rendelője tömegek oltópontjának?

A levél szerint ugyanis a kormányzat 5000 háziorvosi rendelőt jelölt ki erre a célra, ezért érdeklődnek, hogy az övé valóban megfelelő-e. Cserni István szerint a levélre nem is nagyon lehet válaszolni, mert a tömeges oltás sok részlete még ismeretlen. Így például nem mondta meg még senki, hogy a saját körzetük pácienseit vagy másokat is kell-e oltaniuk. Ahogy azt sem, hogy milyen oltási reakciókkal kell számolni.

Egy másik háziorvos arra panaszkodott a lapnak, hogy nem tudja megoldani az oltások beadását, utána nem tudja hová leültetni a betegeket fél órára. Rendelője ajtaja előtt körülbelül 4 négyzetméteren hat szék van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik