Közélet

A magyarok többsége nem hiszi el, hogy Szájer sima házibuliban volt

A Euronews által megkérdezettek háromnegyede szerint a politikus botránya közügy.

A magyar emberek több mint kétharmada drogfogyasztással egybekötött szexorgiaként tekint Szájer József brüsszeli botrányára – ez derül ki abból a reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Euronews készített.

A megkérdezettnek mindössze a két százaléka mondta azt, hogy a házibuli kifejezést érzik a legpontosabbnak a híradásokban szereplő eseménnyel kapcsolatban. A szexorgia, mint válasz az 55 év felettiek körében szerepel a legalacsonyabb arányban (53 százalék), viszont ők a koronakorlátozások megszegése válaszlehetőséget jóval többször választották a többi csoporthoz képest (18 százalék).

Tízből hét magyar hallott arról, hogy Szájer József Brüsszelben rendőri intézkedés alá került.

Leginkább a diplomások tájékozottak (91 százalék), de a legfeljebb 8 általánost végzetteknek is az 54 százaléka tudja, hogy miről van szó. Életkor szerinti csoportosításban az 50 – 59 év közöttiek a legtájékozottabbak (83 százalék), a skála másik végén a 15 -19 évesek állnak (49 százalék).

Arra a kérdésre, hogy mi a leginkább kifogásolható a politikus viselkedésével kapcsolatba, a megkérdezettek 65 százaléka azt válaszolta: az, hogy az alaptörvény egyik szerzőjeként az abban foglalt értékekkel ellentétesen cselekedett. Ez a válasz a 40 év felettiek körében még magasabb, 71 – 74 százalékos. A második helyen menekülés a rendőri intézkedés elől áll, bár egyes korcsoportokban megelőzi a drog birtoklása.

A házassági hűtlenség, mint hiba, minden korcsoportban igen alacsony értéket kapott, az 55 év feletti válaszadók esetében pedig fel sem merült. A kijárási korlátozás megszegését leginkább a 40 – 55 év közöttiek körében ítélték el, de ott is mindössze 6 százalékot kapott.

A felmérés szerint a magyarok háromnegyede közügynek tekinti a Szájer-botrányt

és hetven százalékuk szerint rontja Magyarország megítélését. Arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy mindez segíti vagy rontja a megegyezést a vitás kérdésekben hazánk és az EU között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik