Közélet koronavírus

Orvosi kamara: szó sincs arról, hogy sorsolás döntene, ki kapjon ellátást

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Orvosi Kamara visszautasítja azokat a cikkeket, amelyek szerint etikai ajánlásukban sorsolással akarnának dönteni arról, melyik koronavírusos beteget részesítsék előnyben a kórházak, ha választani kell közülük. Lénárd Rita alelnök a Klubrádióban azt mondta: alaposan kidolgozott pontrendszer határozza meg, kinek mekkora az esélye a túlélésre, a sorshúzás csak az utolsó utáni esetben lehetséges.

Az orvoskamara etikai ajánlásáról korábban mi is írtunk, a dokumentum azt összegzi, mi történik akkor, ha elfogy a szabad intenzíves ágy, és rangsorolni kell az ellátásra váró betegeket.

Kásler Miklós erőforrás-miniszter ugyanakkor azt nyilatkozta, nem tud azonosulni az ajánlás tartalmával – derült ki a Magyar Nemzet cikkéből, amely azt emelte ki, hogy sorsolással is dönthetnének arról, kinek jusson ellátás.

Lénárd Rita ezzel kapcsolatban elmondta, a legjobbat remélik, de fel akarnak készülni a legrosszabbra, és szerte a világon vannak hasonló ajánlások. Tömegbaleseteknél is sokszor kell, hogy rangsoroljanak az ellátásban a mentőszolgálat orvosai, ugyanez ez a helyzet a sürgősségi osztályokon is olykor. Az alelnök hangsúlyozta, ajánlásuk lényege, hogy a lehető legtöbb életet akarják megmenteni. Ha az a tragikus helyzet alakulna ki, hogy több beteg szorul intenzíves ellátásra, mint amennyi lehetőség van erre, akkor nem az érkezési sorrend döntene, hanem a túlélési esélyek. A pontrendszer a szervek működését osztályozza, mert ezek alapján viszonylag pontosan ki lehet számolni, hogy kinek van nagyobb esélye a túlélésre. Nem a kezelőorvos végzi ezt az eljárást, hanem egy úgynevezett triázs team.

Hozzátette, nagyon sok lehetőséget sorol fel az ajánlás a rangsoroláshoz, így „gyakorlatilag nulla” a matematikai valószínűsége annak, hogy két beteg között ne lehessen különbséget tenni másképp, mint sorsolással.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik