Közélet

Ezeken a közterületeken kell kötelezően maszkot viselni

A listát folyamatosan frissítjük.

Az éjjel megjelent kormányrendelet értelmében a 10 ezer főnél nagyobb lakónépességű településeken az önkormányzatoknak kell meghatározniuk, hogy mely közterületen rendelik el a kötelező maszkviselést.

A legtöbb városban és budapesti kerületben már meg is született a döntés, mutatjuk, hogyan határoztak az önkormányzatok:

  • Kecskeméten, Szegeden, Nyíregyházán, Pécsen és Esztergomban hatéves kor felett minden közterületen kötelező lesz maszkot hordani (a kormányrendelet szerint mindenhol kivételt jelentenek ez alól a parkok és a zöldterületek, valamint ha valaki sporttevékenységet végez).
  • Kaposváron, Miskolcon, Szekszárdon, Nagykanizsán és Szolnokon csütörtöktől, Békéscsabán pénteken 0 órától kötelező minden közterületen és nyilvános helyen a maszk.
  • Sopronban már szerdától a város teljes belterületén viselni kell a maszkot, kivéve a játszótéren és a kutyafuttatóban (az indoklás szerint ezeket zöldterületnek veszik).
  • Székesfehérváron ezzel szemben éppen a játszótereken (a gyermeket kísérő felnőttek számára) és kutyafuttatókban kötelező a maszk, ezen kívül csak a történelmi belvárosban, valamint a buszmegállókban, pályaudvarokon.
  • Debrecenben nem teljes körű a rendelkezés: csütörtöktől a játszótereken, valamint a piacokon, vásárokon kötelező a maszk viselése.
  • Egerben a boltok, piacok és intézmények bejáratának 5 méteres körzetére, valamint a buszmegállókra tették kötelezővé a maszkok használatát.
  • Hódmezővásárhelyen a maszk viselése a piacon, a vasúti és buszpályaudvaron, valamint a buszmegállókban kötelező.
  • Szombathelyen a Fő téren és annak környékén kell az utcán maszkot hordani, valamint a buszmegállók 10 méteres körzetében a várakozás során, a bölcsődék, óvodák, általános iskolák bejáratának 10 méteres körzetében a gyermek kísérője számára, továbbá üzletek, bevásárlóközpontok parkolóiban.
  • Tatabányán maszkot csak a piacokon, a termelői piacokon és a tömegközlekedési eszközökre várakozás közben kell hordani.
  • Tatán kötelező maszkot viselni a buszmegállókban, az üzletek saját parkolóiban és a városi piacon.
  • Veszprémben csütörtök hajnaltól kötelező maszk viselése a belvárosban, a buszmegállókban, a buszpályaudvaron, a vasútállomáson, a parkolókban és a vásárcsarnok területén.
  • Gödöllőn is differenciált szabályokat hoztak, ott szintén a játszótereken és kutyafuttatókban, valamint a piacon (beleértve a szabadtéri árusítóhelyeket is), a tömegközlekedési eszközök szabadtéri várakozóhelyein, és az iskolák előtti területen a reggel 7 és 8 óra között, valamint 15 és 17 óra között kell maszkot húzni.
  • Dunakeszin a Casalgrande tér lépcsővel határolt részén, illetve a buszmegállókban és vasútállomásokon teszik kötelezővé a maszkviselést.
  • Hatvanban a járvány terjedésének lassítása érdekében mától a buszmegállókban, a játszótereken és a vásártereken kötelező a maszk használata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező. Továbbá a 6 éven aluliaknak sem kell hordaniuk.

Budapest

Egyelőre úgy tűnik, hogy a legtöbb fővárosi kerületben szintén az a döntés született, hogy hatéves kor felett minden közterületen kötelező lesz maszkot hordani. A II. kerületben, Óbudán, a XIII. kerületben, Zuglóban, Erzsébetvárosban, Terézvárosban, Csepelen, Újbudán, Kispesten, Pestszentlőrinc-Pestszentimrén, Soroksáron és Pesterzsébeten a friss szabályokat már be is jelentették az önkormányzatok.

Az újpesti önkormányzat lakossági konzultációt indított a kérdésről a Facebookon, ezek után Déri Tibor polgármester úgy döntött, hogy nem kötelező mindenhol a maszk használata a IV. kerületben. Itt olvasható, hol kell eltakarni a szájat és az orrot.

A hegyvidéki önkormányzat pedig járványügyi szakemberekkel folytatott megbeszélés után szintén a lakosok véleményének figyelembevételével hozza majd meg a döntését – közölték a Telexszel.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán abszurdnak nevezte, hogy a kormánydöntés értelmében a 23 budapesti kerületnek külön kell megalkotnia a szabályokat, mert

így szinte lehetetlen a városra egységes szabályozást megalkotni. Mi mégis megpróbáljuk – egyeztetünk a kerületekkel, hogy a védekezés hatékonyságát közös szabályozással erősítsük.

Solymáron, Balatonalmádiban és Szentesen viszont úgy döntöttek a polgármesterek, hogy egyelőre nem kell maszkot hordani közterületen:

Kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik