Közélet koronavírus

A kormány az egyéni védekezésre támaszkodik – mondja az Operatív Törzs

Az új szabályokat megszegő üzleteket bezárhatják.

Amíg az egyéni védekezéssel gátat lehet vetni a vírus terjedésének, addig a kormány erre támaszkodik, s ennek egyik jelentős állomása, hogy jövő hétfőtől kibővül a védőmaszk használatával kapcsolatos szabályozás.

Ezt mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szombaton a közmédiának.

Lakatos Tibor elmondta, Magyarországon a járvány terjedésének megakadályozása mellett figyelembe kell venni azt is, hogy az ország nem állhat le, hiszen a második hullám sokkal hosszabb ideig tart, mint a tavaszi első hullám.

Ezért a korlátozó intézkedéseket megfontoltan kell bevezetni.

Lakatos kitért arra, hogy jövő hétfőtől a nyilvános, zenés-táncos rendezvényeken, a vendéglátó egységekben is kötelező lesz a védőmaszk használata akkor, amikor a vendégek épp nem esznek, nem isznak semmit.

A boltokat ezentúl a rendőrség is ellenőrizheti, nem csak a kereskedelmi hatóság, sőt, a rendőrség szankcionálhatja is azon üzleteket, ahol nem tartják be a védelmi intézkedéseket; a figyelmeztetéstől az egymillió forintos bírságig terjedhet a büntetés, s akár be is zárhatják az üzletet.

Közölte azt is, hogy eddig a járványügyi szabályok megsértése miatt kiszabott szankciók 43 százaléka figyelmeztetés volt, „de ennek az időnek most már vége van, mert nagyon megnőtt az új fertőzöttek száma”.

A halottak napi megemlékezések kapcsán kérte, hogy aki közösségi közlekedéssel utazik a temetőbe, viseljen maszkot, a sírkertekben pedig tartsák egymástól a megfelelő távolságot, és ott is, tehát szabadtéren is viseljenek maszkot, ha például csoportosan emlékeznek elhunyt szeretteikről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik