Közélet

Szél Bernadett látni akarja a Radetzky-laktanya felújítási terveit

A független parlamenti képviselő és a momentumos Berg Dániel a Bem téren ismertették a Wáberer Györgyhöz intézett kérvény tartalmát.

Felforrósodott a hangulat a második kerületi Radetzky-laktanya épületének újjáépítése körül. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő és Berg Dániel, a II. kerület momentumos alpolgármestere ma délelőtt közérdekű adatigényléssel fordultak Wáberer György beruházóhoz annak érdekében, hogy nyilvánosságra hozzák a laktanya-felújítás hatástanulmányait. Követelésüket Rényi András művészettörténésszel együtt ismertették.

„A második kerületieknek joga van beleszólni egy olyan kiemelt beruházásba, amely helyi, nemzeti és európai örökségünk egy fontos részét érinti. Joguk van megismerni, hogy milyen hatással lesz ez a beruházás az életükre és a közvetlen környezetükre.

Joguk van megtudni, mennyire veszi figyelembe a beruházó a környezetvédelmi és műemlékvédelmi szempontokat. Ilyen döntéseket nem lehet önkényesen, az érintett polgárok feje fölött meghozni, ezért minden eszközzel élni fogunk, hogy a beruházó tájékoztassa a kerületi lakosokat, és vonja be őket döntéseibe

– fogalmazott Berg Dániel.

Az előzetes tervek szerint a Radetzky-laktanya irodaházként, illetve szállodaként funkcionálna az újjáépítést követően. Az épületet a 3h Építésziroda tervezi, ami többek között a szegedi dóm rekonstrukcióját, a Pannonhalmi Bencés Főapátság megújítását, illetve a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának felújító munkálatait is végezte.

Az átalakítást az UNESCO sem nézi jó szemmel, hiszen a Bem rakpart világörökségi terület, ezért az ott történő bármiféle átépítéshez a nemzetközi szervezet jóváhagyása is szükséges.

A Radetzky-laktanya műemlékvédelmi státuszát 2018-ban változtatták meg. A jelenlegi védelem csak a homlokzatra és az öt kétoldali ablakra vonatkozik, nem pedig az egész épületre. A 2008 óta üresen álló objektum hátuljában lévő magtár szintén jelentős értéket képvisel: az 1956-os forradalom során a fővárosi diákok tömegtüntetése itt, az ÁVH egykori épülete előtt a felkelés egyik kiindulópontjaként szolgált.

Rényi András művészettörténész szerint a műemlékvédelem nem politikai kérdés, így nem elfogadható, hogy egy ilyen ügyben politikusok és gazdasági érdekcsoportok önkényesen döntenek, függetlenül a műemlékvédelmi szakértők és a nyilvánosság bevonása nélkül.

Szél Bernadett szerint nem csak a műemlékvédelem jelenti a problémát. Hangsúlyozta, hogy egy ilyen mértékű beruházás komoly aggályokat vet fel klímavédelmi szempontból is.

Budapestnek van elfogadott klímastratégiája arról, hogy a klímaválság miatt nem lehet olyan beruházásokat végrehajtani a fővárosban, amiknek az egyenlege a klíma szempontjából negatív. Ha nincs környezeti hatástanulmány, akkor honnan tudjuk megmondani, hogy a klímaválság szempontjából milyen hatása van egy beruházásnak? Sehogy.

Kiemelt kép: Az egykori Radetzky laktanya a Bem téren. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik