Közélet koronavírus

Müller Cecília: Vannak magyarok, akik másodszor is elkapták a koronavírust

A koronavírus-járvány magyarországi alakulásáról tartott online sajtótájékoztatót az operatív törzs hétfő délben.

Dr. Müller Cecília országos tisztiorvos elmondta: az egész világon, így Európában is egyre emelkedik a fertőzöttek száma. Drámai a helyzet például Spanyolországban. A globális folyamat alól Magyarország sem kivétel: meredeken emelkedő szakaszban van a második hullám. Ismertette a reggel nyilvánosságra hozott számokat: az utóbbi 24 órában 47 magyar vesztette életét a koronavírussal összefüggésben és 2316 új fertőzöttet azonosítottak.

2602 főt ápolnak kórházban, 233-an vannak lélegeztetőgépen. A fertőzöttek számával természetszerűen ezek a számok is növekednek. Kiemelte: fontos, hogy akiknek alapbetegségeik vannak, tartsák azt egyensúlyban, fontos, hogy a krónikus betegségekről folyamatosan egyeztessenek kezelőorvosaikkal. A halálos áldozatok között gyakorlatilag minden nap van középkorú személy, bár a túlnyomó többség az idősebb korosztályból kerül ki.

Müller Cecília kiemelte, hogy az egészségesek számára fontos a „hiányok pótlása”, számos zöldség és gyümölcs áll rendelkezésre. Ezek idővel veszítenek vitamintartalmukból, érdemes frissen fogyasztani. Később, amikor kevesebb lesz a friss zöldség és a gyümölcs, általában C- és D-vitamin bevitelével lehet pótolni a kiesést. Ismételten hangsúlyozta az egyéni felelősség kérdését: ahogyan az első hullámban, úgy most is mindent meg kell tenni a higiéniai és járványügyi intézkedések betartására. Vigyázni kell a betegekre és az idősekre és nemcsak az intézményekben, boltokban, hanem otthon is.

A sportrendezvényeken is kötelező a maszkviselés, ez alól például a bíró és a játékosok kivételek, ugyanígy a gyűléseken, szabadtéri rendezvényeken is mindenkinek viselnie kell a maszkot, azt csak a felszólaló veheti le a felszólalás idejére. Már tart a szünet az iskolákban, Müller Cecília a diákokat is arra kérte, hogy tartsák be az előírásokat, lehetőség szerint kerüljék a közös programokat. Ehelyett válasszák a családi programokat és igyekezzenek a digitális eszközökkel tartani a kapcsolatot.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta: 31 ember nem viselt megfelelően maszkot a tömegközlekedési eszközökön a hosszú hétvégén, eljárást azonban csak egy személy ellen kellett indítani. 246 maszkviseléssel kapcsolatos szabálytalanság történt eddig a tömegközlekedési eszközökön kívül.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta:

tudnak olyan magyarokról, akik az első hullámban elkapták a koronavírust, majd most, a második hullámban tünetekkel, ismét betegként jelentkeztek. Néhányukról kiderült, hogy ismét elkapták a koronavírust. 

Hat hónapot tekintenek védettségi időnek a fertőzést követően. Jelenleg 11, 14 éven aluli gyermeket kezelnek kórházban, egyikük sincsen lélegeztetőgépen, megfigyelés céljából vannak intézményben.

  • Mostanáig csaknem 1 millió PCR-tesztet végeztek, de emellett elindult az antigén alapú gyorstesztelés is. Ha kell, mindkettőt elvégzik, Magyarország tesztelési tevékenysége megfelel a WHO előírásainak.
  • A Kliknek azért nincsenek adatai arról, hogy eddig hány pedagógus fertőződött meg koronavírussal, mert a központ nem adatgazda, tehát nincsen jogszabályban meghatározott jogköre ilyen adatok gyűjtésére, kezelésére. Az egészségi állapot úgynevezett szenzitív adat, a munkáltató pedig az adott intézmény, a munkáltatói jogkört az igazgató gyakorolja. Az intézmények vezetői nyilvánvalóan tudnak a megbetegedésekről, de a Klik nem gyűjt ilyen adatokat.
  • Európában nagyfokú a vírus terjedési sebessége, ezért az operatív törzs figyel és eszerint fog dönteni a maszk kötelezővé tételéről szabadtéren, utcán is. A maszk viselése most is ajánlott, legfőképpen akkor, ha a másfél méteres védőtávolság nem tartható.
  • Nem javasolnak további szigorításokat a kormánynak, a mostaniak megfelelőek, csak be kell tartani őket. Ha szükségesnek látják, bevezethetnek újabb óvintézkedéseket.
  • November 1-én hagyományosan sokan felkeresik a temetőket, nagyon fontos, hogy vigyázzunk egymásra. Aki tünetet észlel magán, maradjon otthon. Akik nem egy háztartásban élnek, lehetőség szerint utazzanak külön autóval. A sírkertekben is be kell tartani a 1,5 méteres távolságot.

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Ajánlott videó

Olvasói sztorik