Közélet koronavírus

Jogszabályba ütközik, visszavonják a fővárosi maszkhasználatról szóló rendeletet

Szerdán a Fővárosi Önkormányzat visszavonja a budapesti maszkhasználatról szóló rendeletét — erősítette meg az Indexnek Karácsony Gergely főpolgármester. Korábban a lap számolt be róla, hogy magasabb szintű jogszabályba ütközhet a fővárosi szabályozás.

Az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez szükséges egyes intézkedésekről szóló, legutóbb szeptember 15-én módosított  21/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendelet mellett az Orbán-kormány szeptember 21-én előállt a maga  431/2020. (IX. 18.) rendeletével, amely irányadónak számít, a jogforrási hierarchia alapján felülírja az alsóbb szintű jogszabályt — magyarázta Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő.

A kormányrendelet szigorúbban szabályozza a kérdést, mint az önkormányzati: utóbbi szerint sállal, kendővel, illetve bármely egyéb, a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszközzel teljes egészében és folyamatosan el kell fedni az arcot. A kormányrendelet szerint „hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles (…) orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil- vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje”.

Schiffer András szerint az lehet a megoldás, ha az önkormányzat hatályon kívül helyezi saját szabályozását, a főpolgármester tájékoztatása szerint erre kerül sor a szerdai közgyűlésen.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik