Közélet

A kecskeméti közgyűlésben senki nem tudta, hogy működik az önkormányzati törvény, de egy bekiabáló 16 éves fiú segített nekik

Komoly kihívást okozott a kecskeméti közgyűlésnek, hogy az egyik képviselő, a momentumos Bodrozsán Alexandra név szerinti szavazást kért az egyik indítványról. Ilyenkor először arról kell szavazni, elrendeljék-e egyáltalán a név szerinti szavazást, amire végül hat igen, kilenc nem szavazat és két tartózkodás érkezett. A levezető elnök és alpolgármester Szeberényi Gyula Tamás ekkor bejelentette, hogy a név szerinti szavazás nem nyert többséget, majd szavaztak az indítványról.

Már mentek volna tovább a következőre, amikor kis zavar támadt a sorokban, mert egy közönségben ülő fiú odaszólt Szőkéné Kopping Rita DK-s képviselőnek, hogy a név szerinti szavazás elfogadásához elég, ha a képviselőtestület 25 százaléka igennel szavaz.

A zűrzavar, ami videón is megvan, ekkor fokozódott, mert a levezető elnök és Határ Mária jegyző elkezdtek jogszabályokat keresgélni, de nem találták meg, melyik törvényt kell nézni. A fiú ekkor ismét közbeszólt, hogy az önkormányzati törvény lesz az, majd még egyszer segített, hogy pontosan melyik részt is kell nézni.

Amikor megbizonyosodtak róla, hogy igen, valóban igaza van, újra szavaztak az indítványról, ezúttal név szerint. A fiú egyébként, mint a Kecsup.hu megírta, a 16 éves Kovács Kristóf, aki a Momentum ifjúsági tagozatába, a TizenX-be tartozik.

Jogásznak készül, és amíg osztálytársai szórakoznak, ő jogszabályokat olvasgat, parlamenti közvetítéseket néz, és most a kecskeméti közgyűlést is helyben követte végig.

– írja róla a lap. Bodrozsán indítványa egyébként a nagyobb átláthatóságról szólt az önkormányzati munka során, de nem fogadták el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik