Közélet koronavírus

844 új fertőzöttet regisztráltak

844 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 13 153 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 8394 fő.

Elhunyt öt idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 642 fő, 4117-en pedig már meggyógyultak. Ez azt jelenti, hogy a lezárt esetek 13,5 százaléka végződött halállal.

Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 287 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen.

Az elmúlt 24 órában minden megyében találtak új fertőzöttet. Fontos megjegyezni, hogy a fenti térképen nem az aktív esetek száma látszik, mert arról nem közölnek adatot, hanem az eddig igazolt esetek száma olvasható le megyénként.

A fertőzöttek valós száma szakértői becslések szerint 10-20-szorosa is lehet a regisztrált eseteknek. Ez azt jelenti, hogy országosan már közel százezer fertőzöttel kell számolni.

A pozitív esetek aránya átlagosan 5 százalék körül mozog az elmúlt héten. A tesztek száma magasabb az első hullámban tapasztaltnál, egyes napokon már 10 ezernél több a mintavétel.

A tesztelések számának növekedése arra utal, hogy a kormány stratégiát váltott, és több teszteléssel igyekszik elkerülni az általános korlátozó intézkedések bevezetését. A tünetmentes fertőzötteket hatékonyabb kiszűrésével ugyanis célzottabban lehet intézkedéseket hozni, például egy gócpontban. Azonban a védekezés hatékonyságát gyengítheti, hogy mind a mentőknél, mind a járványügynél, a kormányhivataloknál erősen túlterhelt a rendszer az egyre több fertőzött miatt.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Focke Strangmann

Ajánlott videó

Olvasói sztorik