Közélet

Álarcos ismeretlenek elrabolták a belarusz tüntetések egyik szervezőjét

Sajtóértesülések szerint ismeretlenek elrabolták hétfőn Minszkben Marija Kalesznyikavát, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács tagját.

A tut.by fehérorosz hírportál szemtanúkra hivatkozva beszámolt arról, hogy hétfő reggel álarcos emberek betuszkolták Kalesznyikavát egy kisbuszba, amelyen Szvjaz (összeköttetés, kapcsolat) felirat állt, majd elhajtottak vele. A hírportál szerint Kalesznyikava azóta nem válaszol a telefonhívásokra. A Koordinációs Tanács másik tagja, Makszim Znak is megerősítette, hogy nem tud vele kapcsolatba lépni.

Marija Kalesznyikava a belarusz ellenzék egyetlen, még az országban tartózkodó vezéralakja. A százezres demonstrációk 38 éves vezetőjével a Válasz Online közölt nemrég interjút.

Ez nyilván egy békés folyamat, az emberek nem agresszívak – csak a kormány az

– mondta akkor a belarusz tüntetésekről Kalesznyikava, amit most az élet szomorúan igazolt.

Kalesznyikava az egyik elnökjelölt, Viktar Babarika kampányfőnöke volt, de Babarika letartóztatása után csatlakozott Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt támogatóihoz. Augusztus 31-én jelentette be, hogy Babarika csapatával új pártot alapít, amely a Koordinációs Tanácstól függetlenül fog működni

AZ MTI felidézte, hogy szombatra virradóra Lengyelországba menekült Olha Kavalkova, a tanács egyik elnökségi tagja, aki azzal indokolta hazája elhagyását, hogy kínozták, és azzal fenyegették, hogy nem engedik ki a börtönből. Kavalkova szerint a rendvédelmi szervek vitték ki őt a börtönből saját autójukon, és onnan a lengyel határig szállították. Hasonlóképpen zsuppolták ki Litvániába közvetlenül az augusztus 9-i elnökválasztás után Szvjatlana Cihanouszkaját.

Belaruszban már egy hónapja tüntetnek Aljankszandr Lukasenka fehérorosz államfő ellen, aki a választásokat elcsalva maradt csak hatalomban. A beloruszok 4 héttel a választás után is legalább százezren vonultak utcára csak a fővárosban, és több, más városban is voltak demonstrációk.

Olha Csemadanava belügyi szóvivő hétfőn arról tájékoztatott, hogy 633 embert vettek őrizetbe a vasárnapi tüntetések idején. Szerte az országban 42 tömegmegmozdulás volt.

Kiemelt kép: Franak Viačorka/Twitter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik