Közélet koronavírus

A kormány lezárta a határokat, aztán Szijjártó Péter átadott egy határátkelőhelyet

Átadták a Magyarország és Románia közötti második autópálya-határátkelőt pénteken a magyar és a román külügyminiszter, valamint a román szállításügyi miniszter jelenlétében.

A Nagykereki-Bors II. autópálya-határátkelőhely a magyarországi M4-es autópályát köti össze a romániai A3-as autópálya ötkilométeres szakaszával.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: az új összeköttetés közös siker, jó alap arra, hogy bizalmat és kölcsönös tiszteletet építsen a két ország között.

Erre a bizalomra és kölcsönös tiszteletre alapozva még a nehéz kérdések is megoldhatók és lezárhatók lesznek

– jelentette ki a miniszter.

A határátkelőhelyhez magyar oldalon 26,5 kilométeres most átadott pályaszakasz vezet, melyen 20 új hidat, Gáborjánnál és Nagykerekinél egy-egy csomópontot, pihenőt, tengelysúly mérő állomást, közel 2,5 kilométer madárvédő falat, 540 méter zajvédő falat is építettek. A kivitelezés nettó 83 milliárd forintba került. Román oldalon egyelőre 5,3 kilométer autópálya épült meg, amely a Nagyvárad – Szatmárnémeti országútba csatlakozik be Bihar település mellett.

A román állampolgárok jelenleg csak indokolt esetben léphetnek be Magyarországra, miután a magyar kormány a járvány elleni védekezésre hivatkozva lezárta a határokat. 

A határok lezárása inkább politikai fogás, mint védekezés
Aki igazán akar, jó eséllyel bejöhet a sok kivétel miatt, miközben a csehek, lengyelek és szlovákok megkülönböztetése okán az unió is elégedetlen a magyar határzárral.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik