Közélet

Budapest felgyorsítaná a daganat-gyanús betegek kivizsgálását

A főváros a kormánytól kialkudott kétmilliárd forintból igyekszik felgyorsítani a budapestiek daganat-gyanújának kivizsgálását — írta meg a Népszava.

Az összegből körülbelül 43 800 olyan CT- és MR-vizsgálatot vásárolnának, amelyek hamarabb adnának eredményt. Míg az állami rendszer 14 nap alatt készíti el az ilyen betegek leleteit, addig a főváros azt célozza meg, hogy lakosai tíz nap múlva kapják kézhez azokat.

Karácsony Gergely februárban beszélt először arról a sajtónak, hogy daganatos megbetegedés gyanúja esetén minden budapesti lakcímmel rendelkező beteg hét napon belül hozzájuthat a szükséges CT- és MR-vizsgálatokhoz, és újabb három munkanapon belül a lelethez is. Az erről szóló előterjesztés és a megvalósításhoz nélkülözhetetlen kormányzati szerződések tervezete e hét csütörtökjén kerül a fővárosi közgyűlés elé. A dokumentum szerint januártól indulna az új rendszer, ám az ahhoz szükséges közbeszerzési eljárás alatt is megállapodnának néhány fővárosi telephellyel rendelkező közfinanszírozott szolgáltatóval, hogy októbertől hozzáférhető legyen a rövidített leletkiadás. Hogy pontosan hogyan vehető igénybe a vizsgálat, a Népszavának későbbre ígért választ a városháza sajtóosztálya.

Havas Szófia, a Fővárosi Önkormányzat Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának alelnöke a lapnak azt mondta: a terápia gyors megkezdéséhez a szövettani eredmény is nélkülözhetetlen és itt már megint szűkülnek a lehetőségek. Hiányzik az orvos, a jól szervezett betegút is a rendszerből. Úgy vélte: a főváros megtette az első lépést, de ha a folytatásra nem vállalkozik, nincs garancia arra, hogy érdemben javuljon a budapestiek ellátása. Tekintettel arra, hogy a jelenlegi ellátórendszert államosították, így az önkormányzatoknak nyolc éve nincs lehetőségük valódi befolyást gyakorolni az ellátás javítására és a hiányosságok pótlására.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik