Közélet

Hangfelvétel manipulálásával vádolja a Momentum a DK-t

A két párt a gödi polgármester miatt esett egymásnak.

A Demokratikus Koalíció kedden este közleményt adott ki arról, hogy szerintük hangfelvétel bizonyítja, hogy a gödi momentumos polgármester fideszesre akarta cserélni a város LMP-s és DK-s alpolgármestereit. A DK a levélhez mellékelt is egy alig félperces felvételt, amelyben állításuk szerint Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere arról beszél, hogy a Momentum országos vezetésével egyeztetve le kívánja váltani a szövetséges pártok (LMP és DK) alpolgármestereit, és helyettük a Fidesz önkormányzati képviselőjét nevezné ki alpolgármesternek a városban.

A DK azt is állította, hogy a hangfelvételen Balogh kijelenti, hogy a jövőben nem kíván együtt dolgozni a választást vele közösen megnyerő ellenzéki pártok által jelölt alpolgármesterekkel, hanem helyettük egy fideszes (Pintér György), egy momentumos (Andrejka Zombor) és egy független (Hlavács Judit) képviselő alpolgármesteri kinevezését támogatja, mondván, bennük „bízik annyira, hogy rájuk tudná bízni” az alpolgármesteri feladatokat és az általa kívánatosnak tartott alpolgármesterek között első helyen a Fidesz képviselőjét javasolta. Vagyis, állítja a DK, Balogh a Momentum-LPM-DK-Jobbik városvezető koalíció helyett a Momentum-Fidesz koalícióra tett javaslatot. A párt hozzátette azt is, hogy a hangfelvétel tanúsága szerint a személycserékre tett javaslatát Balogh megbeszélte a Momentum országos vezetésével is.

Momentum: A DK manipulált hangfelvételt tett közzé

Szerda reggel a Momentum is kiadott egy közleményt, amelyben azt állították, hogy a DK manipulált hangfelvétellel támadja Göd polgármesterét, és a párt által közzétett hanganyag tartalmával ellentétben Balogh Csaba nem akarta fideszesre cserélni a jelenlegi alpolgármestereket. A Momentum ugyancsak közzétett egy hangfelvételt, amelyről azt írták, hogy az az április 6-i beszélgetésről készült hanganyag eredeti verziója – a felvételt rövidebb, illetve hosszabb változatban is közzétették.

A Momentum szerint a hangfelvétel bizonyítja, hogy a DK által közzétett hanganyag tartalmával ellentétben Balogh Csaba nem akarta fideszesre cserélni a jelenlegi alpolgármestereket. Ezen a felvételen arra a kérdésre, hogy „Azt tudod, hogy egy alpolgármesterre, aki helyettesít téged, mindenképp szükséged van?” Göd polgármestere úgy válaszol: „Igen. Ennek tudom javasolni igazából Pintér Gyurit, Andrejka Zombort, Hlavács Juditot. Ki az, akiben a legjobban megbíztok? És remélem nem a Pintér Gyurit mondjátok.”

A két felvétel közötti lényeges különbség, hogy a DK-nál a nevek után egy olyan rész következik, amelyben Balogh – állítólag – arról beszél, hogy közülük tudna választani olyan embert, akikben megbízik annyira, hogy rá tudja bízni a helyettesítést, míg a Momentum felvételénél a nevek felsorolása után nincs ilyen szöveg. 

A Momentum a közleményében hozzátette: őszintén remélik, hogy a DK honlapján közzétett manipulált hangfelvétel egyéni magánakció, és nem a párt hivatalos álláspontját és stratégiáját tükrözi. Azt is írták, hogy szerdán a Momentum elnöksége minden érintett párt elnökségéhez levélben fordul a gödi helyzet országos rendezése érdekében.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik