Közélet koronavírus

Tiltakoznak Ukrajna vörös zónái ellen

A KMKSZ szerint a döntés sok százezer ukrán állampolgárt érint hátrányosan.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szakmailag megalapozatlannak, átgondolatlannak tartja, hogy Ukrajna a koronavírus-helyzet alapján vörös kategóriába helyezte Magyarországot, Szlovákiát és Lengyelországot, írja a Kárpátaljalap.net.

Vörös zónába sorolta Magyarországot Ukrajna
Az adatokat hetente fogják felülvizsgálni.

A KMKSZ elnöksége emlékeztetett rá, hogy ezen szomszédos országokban az Egészségügyi Világszervezet és más tekintélyes szakmai szervezetek szerint is jóval kedvezőbbek a járványügyi statisztikák, mint Ukrajnában.

A döntés sok százezer ukrán állampolgárt érint hátrányosan, ellehetetleníti a határ menti kapcsolatokat, jelentős gazdasági veszteségeket okoz az országnak. A KMKSZ nyomatékosan kéri az ukrán hatóságokat, hogy mielőbb vizsgálják felül a döntést.

Mint írták, a járványügyi helyzetnél a nemzetközileg is elfogadott tényezőket kell figyelembe venni, amelyek alkalmasak a fertőzésveszély reális megbecsülésére.

A KMKSZ az átmeneti időszakban is fontosnak tartja a kölcsönösség elvének betartását, azt, hogy ukrán részről is biztosítsák a határtól számított harminc kilométeres övezetben a karanténmentes közlekedés lehetőségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik