Közélet

Megnyitják a zöld cégek előtt a pénzcsapot

Több mint hétmilliárd forintra pályázhatnak.

A kormány 7,3 milliárd forintos keretösszeggel támogatja a zöld gazdaság fejlesztését, pályázni augusztus 31-től lehet. Az állami hírügynökséggel a pénzügyminiszter azt közölte, hogy a nyertes cégek 20 és 400 millió forint közötti támogatást kaphatnak. A pénzt egyebek mellett új eszközökre, technológiai rendszerekre, infrastrukturális és ingatlanberuházásra fordíthatják.

Varga Mihály külön kiemelte, hogy a kkv-szektor  támogatása most a koronavírus-válságban különösen fontos. Az ugyanis  munkahelyeket teremthet, segíthet fenntartani a gazdasági versenyképességet, hozzájárulhat ahhoz is, hogy az ország megőrizze a gazdasági növekedésben elért élvonalbeli helyét az Európai Unióban.

A miniszter szerint a környezetvédelmi célok mellett a magyar mikro-, kis- és középvállalkozásokat is segíteni kívánja a kormány zöldgazdasághoz kapcsolódó beruházásaik támogatása révén.

A  Gazdaságvédelmi és innovációs program (Ginop) keretében megjelent konstrukció segíti az önálló termékek fejlesztését és a beszállítói értékláncban előre lépni képes feldolgozóipari vállalatokat, amelyek a zöldgazdasághoz kapcsolódó fejlesztések ipari, gyártói oldalát képviselik.

A megvalósuló fejlesztésekkel  javul a technológiai fejlettség, az eszköz- és tőkeellátottság a kapcsolódó iparágakban működő vállalkozásoknál. Varga szerint ez hozzájárul a magasabb termelékenység, a magasabb hazai hozzáadott érték eléréséhez, elősegíti az ipari tevékenységek környezetkárosító hatásainak csökkentését is. 

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik